Tabăra Națională de Artă Sacră la Pătrângeni, județul Alba Iulia

Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni, un minunat așezământ monahal situat în județul Alba Iulia, a găzduit în perioada 1-11 august 2010 cea de-a V-a ediție a Taberei Naționale de Artă Sacră, informează Ziarul Lumina. Ediția din acest an a taberei a fost una jubiliară și a stat sub genericul „Umbra îngerului în grădina omenirii”.

Vernisajul lucrărilor realizate de artiștii prezenți în tabără a avut loc miercuri, 11 august, eveniment la care a participat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Manifestarea a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a Muzeului Etnografic al Mănăstirii Pătrângeni.

La vernisajul organizat în foișorul de vară al mănăstirii, au mai fost prezenți pr. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, asist. drd. Marius Dan Ghenescu, inițiatorul și coordonatorul taberei, pr. Iosif Zoica, consilierul cultural al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, pr. Niculiță Pascu, protopopul de Alba Iulia, și actrița Manuela Golescu.

Tabăra Națională de Artă Sacră este organizată de Centrul de Creație și Cercetare Continuă ‘Sfântul Evanghelist Luca’ al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Mănăstirea ‘Buna Vestire’ din Pătrângeni și a avut în acest an genericul ‘Umbra îngerului în grădina omenirii’. Această manifestare a oferit posibilitatea celor prezenți de a admira, într-un cadru natural de o rară frumusețe, lucrările de artă sacră realizate de către participanți la tabără.

Viitoare cursuri de pictură

Ediția anului 2010 a fost una jubiliară și a încununat o primă etapă în strategia centrului, anume aceea de a experimenta domeniile de cercetare cum ar fi pictură de șevalet, icoană pe lemn, ilustrație de carte miniată, grafică, sculptură-modelaj, vitralii, desen, pictură murală, textile-tapiserie, metaloplastie, intervenții postmoderne în natură și în spații eclesiale – landart, curatoriat și manageriat artistic. Acestea, în următoarele etape, vor deveni cursuri efective de inițiere și perfecționare continuă atât în școala de vară de la Mănăstirea Pătrângeni, cât și în cadrul programelor de tip alert care se vor desfășura în atelierul ‘Luca’.

În aceeași zi s-a lansat și catalogul taberei de artă sacră de anul trecut. Cataloagele taberei vor face obiectul lansării primei reviste a centrului, intitulată ‘Generația Luca’ și care va avea ca scop reconstituirea și revigorarea artei sacre contemporane.

La tabăra din acest an au participat 12 studenți din Cluj-Napoca și Oradea și patru elevi, care au realizat peste 30 de tablouri și icoane.

Ideea organizării acestei tabere s-a născut în urmă cu șase ani, când la Alba Iulia a avut loc vernisajul unei expoziții itinerante, intitulată ‘Altarul luminii’. Atunci, Mănăstirea Pătrângeni a fost aleasă ca spațiu de lucru și de expoziție. Lucrările realizate în toți acești cinci ani se păstrează în muzeul mănăstirii și la un muzeu al Centrului de Creație și Cercetare Continuă ‘Sfântul Evanghelist Luca’ al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

„Degetul lui Dumnezeu”

În acest an se împlinesc 100 de ani de la zidirea bisericii vechi a mănăstirii, și tema taberei a fost legată și de acest moment. În cadrul acestei tabere, tinerii artiștii au încercat o incursiune de mărturii istorice, redate în imagini, a ceea ce a însemnat prima urmă a Mănăstirii Pătrângeni. Este vorba de Mănăstirea Bulzului, unde Sfântul Sofronie de la Cioara și frații lui mărturisitori și cuvioși Efrem și Teodosie au fost închiși pentru apărarea dreptei credințe. Din acea mănăstire nu a mai rămas decât o stâncă mare albă, numită de localnici ‘Degetul lui Dumnezeu’, cu două peșteri. Această stâncă a fost surprinsă pe pânză de participanții la tabăra din acest an. În plus, tinerii artiști au realizat mai multe icoane cu sfinți și tablouri cu chipul părintelui Arsenie Boca, un iubitor al artei sacre.

Comentarii Facebook


Știri recente