Tabăra micilor iconari de la Mănăstirea Lacuri

Mănăstirea Lacuri de lângă Hârlău găzduiește, în această perioadă, cea de-a 12-a ediție a Taberei de creație religioasă pentru copii ‘Sf. Ap. Luca’, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sub supravegherea atentă a profesorilor coordonatori, cei 30 de participanți învață aici meșteșugul pictării icoanelor.

În fiecare vară, în prima săptămână a Postului Adormirii Maicii Domnului, de 12 ani încoace, Mănăstirea Lacuri se însuflețește de glasurile zglobii ale micilor iconari, de chipurile ce se luminează la fiecare mișcare inspirată a pensulei, de inocența și frumusețea unor copii care înțeleg să-și petreacă o mică parte din vacanță într-un alt mod. Pe lângă copiii de vârste mici, anul acesta organizatorii au selectat pentru tabără și elevi din liceele de artă și din seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor. Ceea ce e foarte important de menționat este faptul că această tabără este oferită gratuit copiilor, aceștia fiind selectați în urma rezultatelor obținute la concursuri și olimpiade de profil, la care se adaugă și înclinația artistică. De asemenea, anul acesta, printre participanții la această tabără se numără și premianții concursului județean ‘Sf. Cuvioasă Parascheva’, secțiunea Pictură.

Devenită deja o manifestare de tradiție, tabăra ce se desfășoară la Mănăstirea Lacuri de la Deleni, într-o zonă în care natura s-a întrecut în frumusețe, adună copii cu aplecare către pictura pe icoane. Pentru cei deja experimentați în această îndeletnicire, tabăra înseamnă o șansă de a-și exersa priceperea, iar pentru cei aflați abia la început de drum înseamnă bucuria de a descoperi tainele picturii icoanelor. Este locul în care copiii și tinerii prezenți descifrează modalitățile de realizare a unei icoane în tehnica bizantină, dar în care pot să învețe și semnificația și importanța reprezentării sfinților în cadrul Bisericii noastre. Icoanele realizate în tehnica bizantină se lucrează cu pigmenți pulbere și gălbenuș de ou, pe grupuri de culori.

În tabăra de la Mănăstirea Lacuri, lucrurile se desfășoară sub semnul cumințeniei, al copilăriei trăite curat și frumos. Scopul taberei este nu doar cel de relaxare, de odihnă, ci și de dezvoltare a spiritului de creativitate a celor care participă. ‘Copiii pot să-și exprime sentimentele de dragoste și de atașament, de credință prin desen mai mult decât prin cuvânt. Chiar și cei care consideră că nu sunt talentați sunt încurajați, pentru că ei, prin linie și culoare, reușesc să transmită un mesaj’, a declarat prof. Maria Orzetic, profesor coordonator în cadrul taberei.

Sub îndrumarea atentă a profesorilor coordonatori ai taberei, Dorin Marian Orzetic, Rodica Curcă, Maria Budacea, Maria Orzetic, Laura Crăciun și Gabriela Onofrei, micii iconari au dus la bun sfârșit lucrările pe care le-au început, acestea urmând să constituie obiectul unei expoziții ce va fi organizată la final de tabără.

Premierea și închiderea festivă a taberei vor avea loc mâine, după oficierea slujbei Sfintei Liturghii. Potrivit organizatorilor, munca și râvna micilor participanți vor fi răsplătite cu premii oferite de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și World Vision România.

Scurt istoric al Taberei ‘Sfântul Apostol Luca’

Prima ediție a Taberei de creație religioasă ‘Sf. Ap. Luca’ de la Mănăstirea Lacuri, Deleni, a avut loc în anul 2000, inițiatori și organizatori fiind Protopopiatul Hârlău și Mănăstirea Lacuri, Deleni.

Tabăra de la Deleni s-a născut din dorința Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ca în fiecare protopopiat să se dezvolte activitățile cu tinerii. Ajunsă astăzi la cea de-a 12-a ediție, tabăra este oferită gratuit copiilor și tinerilor din toată Moldova. ‘Tabăra a pornit ca urmare a dorinței Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de a dezvolta noi, preoții protopopi, acțiuni cu tinerii. Mi-am propus inițial organizarea unei expoziții, însă ne-am gândit și am ajuns la concluzia că mai curând ar fi benefic să-i adunăm pe tineri să realizeze aceste icoane. Ulterior, Bunul Dumnezeu mi l-a scos în cale pe prof. Dorin Marian Orzetic și, când am văzut ce talent are în a lucra cu copiii, am menținut legătura aceasta frumoasă în fiecare an’, a explicat pr. Nicolae Crăciun, protopopul Protopopiatului Hârlău, inițiatorul taberei.

Comentarii Facebook


Știri recente