Tabără internațională de creație contemporană la Mănăstirea Dervent

Mănăstirea constănțeană Dervent găzduiește în aceste zile Tabăra internațională de creație contemporană ‘Dunărea și Dobrogea creștină’, eveniment ajuns la a VII-a ediție, informează „Ziarul Lumina”. Tema taberei este ‘Peisaj la Dervent’ și reunește 17 artiști români și basarabeni pasionați de peisagistică. Vernisajul expoziției Taberei ‘Dunărea și Dobrogea creștină’ va fi mâine, la ora 08:00, la Mănăstirea Dervent.

Frumusețea meleagurilor dobrogene atrage de mulți ani numeroși artiști plastici care doresc ca prin lucrările lor să descopere și să recompună locurile, pentru a rămâne mărturie peste veacuri, dar și să îmbogățească patrimoniul cultural al Mănăstirii Dervent cu ‘peisaje ce povestesc într-un limbaj propriu despre lumina și ambianța inconfundabilă a incintei, despre vecinătățile dealurilor și apelor, despre continua rugăciune transmisă cerului printr-un ritm bine controlat arhitectural prin intermediul volumelor și culorilor acestei așezări monahale’, după cum a precizat criticul de artă Alice Dinculescu, din cadrul filialei Constanța I a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Astfel, cea de-a VII-a ediție a Taberei internaționale de creație contemporană ‘Dunărea și Dobrogea creștină’ a fost dedicată picturii și, întrucât participă și artiști basarabeni, aflați pentru prima oară pe meleagurile dobrogene, în prima zi, luni, 9 iulie, au vizitat diferite locuri cu semnificații deosebite pentru istoria, cultura și credința noastră: monumentul și cetatea de la Adamclisi, ansamblul monahal de la Basarabi, Peștera Sfântului Andrei, noi lăcașuri de cult, martirii de la Niculițel și Adamclisi, ghid fiindu-le părintele arhim. Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent. ‘Toate aceste întâmplări ale unei tabere de creație artistică au făcut vizibilă o zonă a României încărcată de istorie și semnificații, premieră absolută în viața celor invitați, așa cum s-au exprimat cu plăcere și drag. Considerăm că aici, la Dervent, piatra de temelie pusă în urmă cu șapte ani pentru ființarea acestei tabere de creație contemporană, aparte premiera ei în peisajul național al activităților de specialitate, a găsit capacitatea de comunicare, nu întâmplător, cu sufletul celui care creează. Experimentul, considerat așa la începuturile sale, a devenit un eveniment asumat, ale cărui trăiri sunt încărcate de rezonanța unor redescoperiri ale adevărurilor care contează. Fiecare ediție a oferit participanților contactul cu gânduri, sentimente și creații ale celor care s-au străduit pentru definirea estetică a acestui așezământ’, a apreciat criticul de artă Alice Dinculescu.

Tabăra internațională de creație se desfășoară sub egida Arhiepiscopiei Tomisului, prin organizarea directă a Mănăstirii Dervent în colaborare cu filiala Constanța I a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Comentarii Facebook


Știri recente