Tabăra Floare de colț a adus, din nou, multă bucurie

Prima ediție din acest an a Taberei ‘Floare de colț’, organizată în stațiunea Durău, la inițiativa și sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a desfășurat în două serii, în perioadele 3-9 și 9-15 ianuarie, informează „Ziarul Lumina”. Potrivit organizatorilor, 125 de copii, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, din mai multe localități ale țării (Iași, Bacău, Onești, Câmpulung, Pașcani, Vaslui, Suceava, Deva, București etc.), au participat în cele două serii ale taberei.

Față de edițiile precedente, când majoritatea înscrierilor în tabără se făceau preponderent pe grupuri, de regulă prin intermediul profesorilor, învățătorilor sau preoților parohi, o noutate îmbucurătoare la ediția din acest început de an a reprezentat-o faptul că multe înscrieri au fost făcute direct de către părinți sau grupuri de părinți.

‘Faptul că nu doar învățătorii, profesorii de religie sau preoții parohi, ci chiar mulți părinți, care au aflat de această tabără de la alți părinți sau din presă, au venit și și-au înscris copiii în taberele organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei este o mare bucurie pentru noi, arătându-ne faptul că acest proiect, de întâlnire a copiilor cu Biserica într-un altfel de cadru, începe să-și arate roadele. Tot îmbucurător este și faptul că mulți copii, dintre cei care au fost, spre exemplu, în tabăra noastră de vară, s-au înscris și pentru cea de iarnă, spunând că le-au plăcut atmosfera, relațiile de prietenie legate cu ceilalți participanți, cu animatorii și coordonatorii taberei, astfel că au vrut să repete această experiență’, spune coordonatorul taberelor organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Doru Barna.

O tabără ce îi obișnuiește pe copii cu viața unui bun creștin

În Tabăra ‘Floare de colț’, copiii sunt supravegheați în permanență de o echipă formată din animatori și responsabili de ateliere, coordonați de preotul director al taberei, și au la dispoziție un program plin de activități, care le oferă posibilitatea să interacționeze într-un mod foarte plăcut, să se cunoască pe ei înșiși și minunatele împrejurimi ale stațiunii Durău. Chiar dacă, la acest început de an, nu a nins suficient pentru a fi desfășurate cursurile de schi, copiii s-au putut bucura și descoperi talente poate nebănuite în atelierele de dans, muzică, orientare turistică și supraviețuire, în activitățile sportive în care au fost implicați și în drumețiile la Cabana ‘Fântânele’ sau la Copacul Singuratic. De asemenea, printre noutățile Taberei ‘Floare de colț’ din această iarnă s-au numărat cursurile de slackline (traversarea unui versant pe o coardă elastică), orientarea turistică de noapte cu lanternele prin pădure, pentru indentificarea posturilor amplasate pe diferiți copaci, de pe care trebuiau să culeagă diferite cuvinte, pentru a alcătui ulterior un anumit mesaj. O altă activitate nouă în această ediție a taberei a fost așa-numitul ‘village bound’, prin intermediul cărora copiii au patrulat prin stațiunea Durău, căutând informații despre împrejurimile, istoricul, facilitățile și valorile locului. Seratele speciale i-au încântat, de asemenea, pe copii. În fiecare seară au avut un program diferit, fie că a fost vorba despre cinema, karaoke, seară de dans, vânătoarea de comori sau vestitul foc de tabără. ‘Culegându-și forțe proaspete pentru noul semestru și consumându-și energia de copii într-un mod recreativ și constructiv, tabăra îi pregătește pe copii pentru viață. Mai mult decât atât, rugăciunile zilnice de dimineață și de seară, precum și participarea la săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, împărtășirea cu Sfintele Taine și binecuvântarea meselor îi familiarizează și îi obișnuiește cu viața unui bun creștin. Iar ceea ce ne bucură și mai mult este faptul că, în mod liber, unii copii aleg să prelungească tabăra și acasă, împropriindu-și unele elemente din program pe care le împlinesc și acasă’, spune Doru Barna.

Condițiile oferite în Tabăra ‘Floare de colț’

Cazarea copiilor veniți în Tabăra ‘Floare de colț’ se face la Hotel ‘Pelerinul’ (stațiunea Durău, com. Ceahlău, jud. Neamț), în camere de 2 persoane, cu baie proprie, apă caldă, căldură. La cerere, pot fi grupați și 3 copii într-o cameră. Copiii beneficiază de trei mese pe zi. Mâncarea este atent selecționată și gătită de către maicile de la Mănăstirea Durău, fiind servită în restaurantul cu o capacitate de 200 de persoane. În zilele de miercuri și vineri se va oferi mâncare de post, iar în toate celelalte zile ale săptămânii, meniu de frupt, cu carne. Copiii a căror sănătate presupune un regim special vor primi mâncare corespunzătoare. Mesele, activitățile sportive și atelierele au loc în incinta Centrului Cultural-Pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’, într-un spațiu sigur. De asemenea, copiii primesc o gustare și între pauzele de activități și beneficiază de animatori și coordonatori de ateliere cu experiență, atent selectați și instruiți, materiale pentru ateliere, materiale sportive, echipament, asistență medicală și premii.

Următoarea ediție a Taberei ‘Floare de colț’, destinată copiilor cu vârsta între 9-14 ani, se va desfășura la Durău, din iunie până în septembrie, în serii săptămânale ce încep sâmbăta după-amiaza și se termină vinerea la amiază. O altă tabără aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei este cea de la Neamț, intitulată ‘Izvoarele bucuriei’, care se va desfășura tot în serii săptămânale, din iunie până în iulie.

Impresii ale participanților

‘N-am să uit cât o să trăiesc această tabără! Am fost o mare și unită familie! Activitățile au fost cât se poate de interesante, drumețiile prin locuri prea frumoase și serile prea scurte, ca să încapă toată energia și buna dispoziție pe care o aveam în noi!’ – Irina Anghel

‘În primul rând, pot spune că sunt bucuroasă că am venit în această tabără… Mi-a plăcut tot, mai ales ziua de azi nu o voi uita niciodată (plimbarea cu vaporașul, focul de tabără…) În plus, îmi pare bine că am reușit să mă spovedesc și să mă împărtășesc, iar rugăciunile de dimineață și slujbele m-au făcut să mă simt mai liberă și mai liniștită sufletește.’ – Constanța C

‘Sunt mama unui băiat de aproape 10 ani, Lăpușneanu Andrei, din Iași, care a participat în Tabăra ‘Floare de colț’. Felicit organizatorii pentru programele educative și distractive cu care au umplut timpul copiilor pe toată durata taberei. A fost prima tabără a lui Andrei și nu mici au fost emoțiile noastre de părinți. Dar m-am convins de lucrurile foarte bune pe care le învață: apropierea de Dumnezeu, liniștea și tihna rugăciunii, smerenia, modestia, toleranța. O nouă dimensiune pentru copilul nostru. Felicitări!’ – Lapușneanu Loredana

Comentarii Facebook


Știri recente