Tabără duhovnicească Părintele Teofil Părăian la Mănăstirea Oașa

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filialele Oradea și Timișoara, organizează a XVII-a ediție a Taberei naționale studențești ‘Părintele Teofil Părăian’ în perioada 19-28 iulie, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, și 20-27 septembrie la metocul mănăstirii din localitatea Găbud, județul Alba, informează „Ziarul Lumina”. Ediția de anul acesta se va bucura de prezența Înaltpreasfințitului Irineu Bistrițeanul, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Timp de 15 ani, evenimentul l-a avut ca și conferențiar pe părintele Teofil, iar de doi ani încoace tradiția conferințelor a fost dusă mai departe de preoții de la Mănăstirea Oașa, ucenici ai părintelui Părăian. Este cea mai longevivă tabără duhovnicească adresată studenților.

Cele două etape ale taberei, 19-28 iulie și 20-27 septembrie, vor culmina, ca în fiecare an, cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Doctorul fără de Arginți (27 iulie), care este și unul dintre ocrotitorii mănăstirii, și sărbătoarea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan (26 septembrie).

Tabăra duhovnicească „Părintele Teofil Părăian” își propune să ofere studenților prilejul potrivit pentru a afla răspuns la unele dintre întrebările și nedumeririle lor, aducând în fața lor modele de viață, șansa de a se cunoaște mai bine, de a deveni mai buni și mai puternici, de a lega prietenii îndelungate, autentice și să descopere bucuria și ajutorul rugăciunii. Mediul călugăresc e perfect pentru înmulțirea rugăciunii, fiindcă ți-L aduce mereu în față pe Dumnezeu. ‘Când îți aduci aminte de Dumnezeu, înmulțește rugăciunea, ca atunci când Îl vei uita, Domnul să-și aducă aminte de tine’, ne povățuiește Sf. Marcu Ascetul.

În cadrul taberei, studenții vor participa la slujbele mănăstirii, la conferințe și documentare religioase și culturale, discuții cu tinerii și drumeții pe munte (Parâng și Retezat). Tinerii vor primi costume populare cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie și a hramului mănăstirii, iar nu în ultimul rând, vor putea lua parte la treburile zilnice din mănăstire.

De asemenea, vor avea loc repetiții de muzică pentru sărbătoarea hramului, tinerii putând învăța, cu această ocazie, cântece bisericești din slujba Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, alături de cântece patriotice și tradiționale românești.

Tabăra dispune de 200 de locuri, câte 100 pentru fiecare etapă, termenele-limită pentru înscrieri fiind 5 iulie pentru prima etapă, respectiv 5 septembrie pentru a doua.

Mănăstirea Oașa e plasată în vechii munți dacici din grupa Șureanu, la o altitudine de 1.350 m. Este, probabil, cea mai izolată mănăstire din țară, aflată la 40 km de cea mai apropiată localitate. De pe vârfurile montane ce străjuiesc mănăstirea poți vedea deschizându-¬ți¬-se în față una din cele mai frumoase panorame din România: munți de jur împrejur, cât vezi cu ochii. În apropierea mănăstirii se întinde lacul de acumulare Oașa, de numele căruia se leagă numele lui Mihail Sadoveanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…