Tabăra de vară „Sfinții, modele de urmat”, la Mănăstirea Secu

La Mănăstirea Secu din județul Neamț va începe astăzi, 2 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prima ediție a Taberei de vară „Sfinții, modele de urmat”. Evenimentul se va derula prin purtarea de grijă a arhimandritului Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, la inițiativa și sub coordonarea ierod. Hrisostom Filipescu și ierod. Iustin Câmpanu, informează ‘Ziarul Lumina’.

Această tabără va aduna 15 studenți de la diferite facultăți din Iași, o parte dintre ei fiind deja membri activi ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași. În cadrul taberei, participanții vor avea un program dinamic și atractiv. Dintre activitățile principale menționăm: participarea la Sf. Liturghie, prezentarea Mănăstirii Secu (istoric, muzeu, biserică, paraclise, bibliotecă), jocuri de cunoaștere, prezentarea personalității Sfântului Cuv. Paisie Velicicovski de la Neamț (stareț al Mănăstirii Secu între anii 1775-1779), seminarii de discuții pornind de la un citat scripturistic reprezentativ pentru tineri, ateliere de metanii, prezentarea personalității Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, ocrotitorul studenților, elevilor și al tinerilor, jocuri de comunicare, filme documentare și discuții pe marginea lor, prezentări media și PowerPoint, drumeții la mănăstirile din zonă, foc de tabără, precum și alte surprize. În două zile diferite se vor desfășura și două conferințe în care sunt invitați maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Iași, și protos. Nicodim Petre, secretar la Cancelaria eparhială a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

‘Tabăra de vară de la Mănăstirea Secu ne invită să descoperim faptul că într-o lume în care valorile și modele se pot schimba în funcție de vânturile și valurile acestei vieți efemere sau ne pot înșela așteptările, sfinții rămân totuși mereu prietenii noștri și, mai mult decât atât, în orice timp și spațiu ei sunt un exemplu prin pilda viețuirii lor. Sfântul Ioan Hrisostom spunea că îi putem cinsti pe sfinți imitându-i… Această tabără dorește să aducă lumină în inimile tinerilor, pentru a redescoperi frumusețea prieteniilor curate și dezinteresate și a înțelege că virtutea se învață și că merită să trăiești și să dăruiești bucurii sfinte’, a declarat ierod. Hrisostom Filipescu, bibliotecarul Mănăstirii Secu.

Comentarii Facebook


Știri recente