Tabăra de vară Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Parohia Temerești, Protopopiatul Făget

În luna iulie a acestui an a avut loc Tabăra de vară ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Parohia Temerești, Protopopiatul Făget, la care au participat 24 de tineri cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani. Timp de șase zile, pe ‘Valea Seacă’, ei au avut un program diversificat: rugăciune, sport, studiu biblic, cântece, desen, lucru manual, drumeții și, bineînțeles, multe jocuri, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În fiecare zi, copiii au avut câte un invitat deosebit, adus special de preotul paroh Dorin Covaci. Astfel a fost invitat dr. Elena Todorescu, care le-a vorbit copiilor despre igienă; jandarmul Valentin Neagoe i-a condus în drumeții prin pădure și a ținut un curs de orientare și supraviețuire; Simina Lugojan Toma, student stomatolog, a avut o prelegere despre igiena orală, oferind mostre și daruri; maicile de la Mănăstirea Fârdea i-au învățat să împletească metaniere; iar în ultima zi, pr. Dorin Jurji de la parohia din Traian Vuia le-a vorbit tinerilor despre apropierea de Hristos.

La terminarea taberei, copiii s-au bucurat de un foc de tabără și de o agapă creștinească. Singurul regret al copiilor a fost că totul s-a încheiat așa de repede. Impactul activităților din tabără asupra tinerilor a fost unul deosebit, fiindcă i-a apropiat pe unii de alții și pe toți de Hristos. Programul taberei și realizările tinerilor au fost prezentate tuturor credincioșilor în biserică, în duminica următoare.

‘Mai mulți credincioși din parohie s-au implicat în buna desfășurare a programului, în amenajarea spațiului taberei și pregătirea unor bunătăți culinare pentru copii.

Fondurile necesare desfășurării programului pentru achiziționarea tuturor materialelor, corturi, mobilier, cărți etc., au fost adunate din donațiile credincioșilor din parohie la colinda de Crăciun din anul precedent, efectuată cu aceeași copii’, explică pr. Dorin Covaci.

Un ținut cu oameni harnici și darnici

Situat în ‘Țara Făgetului’, ținut cu oameni renumiți pentru hărnicia și credința lor, satul Temerești se încadrează minunat în această zonă. Aici bogatele tradiții populare au crescut lângă bisericile de lemn pe turla cărora parcă se sprijină întregul ținut.

Originile satului se pierd în negura timpului. În primul document care îl atestă se afirmă că între anii 1514 și 1517 satul Temerești a aparținut contelui de Brandemburg. De-a lungul timpului cunoaște soarta majorității satelor românești, fiind vândut sau ipotecat mai multor nobili. În 1869 avea 808 locuitori, numărul lor scăzând treptat (614 în 1992). Astăzi în Temerești locuiesc 120 de familii ortodoxe cu 400 de suflete.

Din secolul al XVIII-lea, satul Temerești devine proprietatea Coroanei austriece. O perioadă, comuna Temerești a aparținut plasei Mureș (1911) și plasei Birchiș (1921). Apoi Primăria Temerești a fost arondată plasei Făget până în anul 1950, când a fost desființată, iar sediul mutat la Făget.

O biserică de peste două secole

Biserica de piatră din Temerești datează din 1803, are hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și a fost zugrăvită în anul 1839 – conform pisaniei scrise cu caractere chirilice păstrată pe peretele sudic al bisericii. Ridicată pe vârful unui deal în mijlocul satului, ea domină cu eleganță întreaga zonă. Sătenii au fost mereu apropiați de Dumnezeu și de Biserică, fiind dispuși chiar a-și risca viața pentru credința străbună: în secolul al XVIII-lea, mai mulți săteni au fost întemnițați pentru că au refuzat să treacă sub jurisdicția Bisericii Unite. Biserica a fost reparată și pictată în anul 1995-1996, în timpul preotului Traian Debucean, de către zugravul Teodora Cican, fiind sfințită în octombrie 1996 de către Înalt Preasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Școala Confesională din Temerești, care datează din anul 1776 și a fost zidită probabil pe locul vechii biserici de lemn din centrul satului, și-a făcut cu prisosință datoria, pregătind atâtea generații de copii, dintre care mulți i-au făcut cinste. Amintim aici pe dascălii Nicolae și Maria Nedelcu și Trandafir Capotescu. Din păcate, această școală a fost închisă de autorități în anul 2010, în prezent funcționând în localul modern reabilitat, grădinița satului.

Comentarii Facebook


Știri recente