Tabără de vară pentru copii cu deficiențe de auz, la Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț

La Academia ortodoxă „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a avut loc, în perioada 30 august-4 septembrie 2009, Tabăra de vară „Recuperarea copilului cu implant cohlear”. Tabăra a fost organizată de Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă viața”, în parteneriat cu Firma „MED-EL” din Austria.

Cei 30 de copii cu vârste între 2 și 18 ani, care au participat la tabără au fost surzi, iar după ce au beneficiat de un implant cohlear în urechea internă, au putut auzi din nou. Pacienții au nevoie de logopedie pentru a se vindeca. Astfel, a fost înființată Asociația „Ascultă viața”, cu sediul la Sibiu, care are membri în toată țara. „Tabăra a fost organizată pentru sprijinirea schimburilor de informații și de experiență, pe de o parte, între persoanele de specialitate din domeniul dezvoltării și folosirii protezelor implantabile de auz și, pe de altă parte, între purtătorii de implanturi, candidații la implant și familiile lor”, a declarat ing. Ute Hellmuth-Zweyer, de la „HOME Reabilitation Clinic” MED-EL (Clinica de recuperare acasă) din Austria. Tabăra de vară „Recuperarea copilului cu implant cohlear” este la a III-a ediție, prima fiind organizată în anul 2007, la Mănăstirea Moeciu din județul Brașov, iar a doua în 2008, la Mărginimea Sibiului – Râu Sadului.

Scopul acestei întruniri a fost intercunoașterea între părinți, astfel încât să profite de un ajutor reciproc, unii dintre ei având experiență. Un lucru important este acela că părinții văd copii care vorbesc, în urma intervenției cu implant, puterea exemplului fiind cea mai convingătoare. „Tabăra s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută și într-un loc minunat. Am vizitat Biserica «Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” și Mănăstirea Neamț. Am rămas adânc impresionați de modul în care se desfășoară lucrurile aici, simțindu-ne ca acasă. Tabăra a fost organizată în zona Neamțului, pentru că am dorit să ne adresăm și copiilor din Moldova. De exemplu, în anii trecuți, copiii din Botoșani nu au putut să vină la Sibiu, pentru că este foarte departe, iar drumul este obositor. Dorim să-i ajutăm pe toți cu implantul cohlear, să folosim această aparatură tehnică în cel mai bun mod”, a adăugat ing. Ute Hellmuth-Zweyer, care a explicat faptul că astfel de tabere sunt menite să fie un training pentru părinți, astfel încât copiii să fie ajutați de aceștia. Programul taberei a cuprins prezentări ale unor specialiști în logopedie și medici cu experiență în domeniul ORL și al implantului cohlear. Pe parcursul prezentărilor, copiii au fost supravegheați de specialiști, care au inițiat jocuri recreative cu aceștia. „Logopedia și reabilitarea trebuie începută imediat după implantare și, dacă se face într-un mod structurat și bine pregătit, succesele vor fi pe măsură”, a conchis ing. Ute Hellmuth-Zweyer.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente