Tabăra de tradiție și spiritualitate ortodoxă de la Mănăstirea Neamț, la final

În perioada 15-25 iulie, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, a avut loc Tabăra de tradiție și spiritualitate ortodoxă, informează „Ziarul Lumina”. Timp de zece zile, copii și tineri români din mai multe țări ale Europei și din țara noastră au putut desfășura diferite activități în cadrul atelierelor, s-au rugat, au mers în pelerinaj la mănăstiri și au cântat la Sfânta Liturghie.

Tabăra de tradiție și spiritualitate ortodoxă organizată pentru a treia oară la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț a adunat și în acest an 80 de copii și tineri (60 din mai multe țări ale Europei și 20 din România). Activitățile s-au derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Înalt Preasfințitului Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale și Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. Tabăra a fost la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț pentru a treia oară consecutiv, fiind la cea de-a VI-a ediție. Primele trei ediții ale acestei reuniuni a tinerilor și copiilor au avut loc în Mitropolia Olteniei, în apropierea Mănăstirii Tismana. În cadrul acestei întâlniri au fost pregătite ateliere de teatru, pictură a icoanelor și design pentru cei 80 de participanți. De asemenea, copiii au învățat dansuri de societate și dansuri populare. În același timp, tinerii au trăit într-un deosebit mediu de rugăciune. Programul din fiecare zi pentru copiii și tinerii (cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani) aflați în tabără a început cu rugăciunile de dimineață, urmate de atelierele propriu-zise. ‘Anul acesta am avut un atelier pentru tineri în care au putut să discute problemele specifice vârstei lor. Acest atelier a avut un succes deosebit și ne îndeamnă și în anii următori să facem acest lucru’, a declarat părintele Mircea Filip, de la Parohia ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Paris și directorul Centrului de coordonare pedagogică al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale.

Redescoperirea identității și culturii românești

După-amiaza, programul a constat în desfășurarea de activități recreative, jocuri, iar apoi copiii au învățat cântările Sfintei Liturghii. În Duminica a VI-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Iosif a slujit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob’ de la Mănăstirea Neamț. Atunci, răspunsurile la strană au fost date de copiii care au participat la cele șapte repetiții. O altă activitate a constat în învățarea dansurilor de societate și populare românești, iar seara copiii au avut activități sportive. ‘Atât înainte, cât și după luarea mesei am spus o rugăciune. Copiii, care de mai mulți ani vin în această tabără, ne-au mărturisit că păstrează deja în familiile lor tradiția rugăciunii înainte și după masă.

Au fost zile când am făcut mici drumeții la mănăstirile nemțene, iar în ultima seară a fost organizat un foc de tabără, în jurul căruia copiii au cântat ceea ce au învățat, în special cântece folclorice. Au mai fost proiectate diferite filme specifice copiilor, pe care le-am dezbătut în ateliere. Copiii din această tabără provin din familii creștin-ortodoxe care sunt plecate la muncă în străinătate. Faptul că părinții lor lucrează în străinătate pune o mică problemă dezvoltării normale a copiilor în aceste țări. Unul din scopurile taberei este acela de a-i ajuta pe copii să redescopere ce înseamnă a fi român, să redescopere cultura românească, tradiția ș.a.’, a adăugat pr. Mircea Filip.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…