Tabără de pictură și olărit în Episcopia Caransebeșului

La inițiativa Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Direcția de Tineret și Sport Caraș-Severin s-a organizat în localitatea Râul Alb, în apropierea lacului Secu, tabăra de copii și tineri pentru valorificarea tradițiilor populare de olărit și pictură pe sticlă, după cum informează episcopiacaransebesului.ro. Din partea Direcției de Tineret și Sport s-au implicat în organizarea evenimentului d-na director Liliana Dacica și inspector Daniela Lupșan, iar din partea Episcopiei Caransebeș și-au adus aportul în constituirea atelierelor iconografice părintele consilier cultural Daniel Alic și inspector preot dr. Nichifor Tănase.

Tabăra de pictură și olărit reprezintă un început al colaborării dintre cele două instituții pe tărâmul cultural-spiritual în spațiul binecuvântat de Dumnezeu al Banatului de munte. Cultivarea sensibilității artistice pentru tradițiile populare la copii și tineri, constituie unul dintre punctele de convergență dintre aspirația Direcției Județene pentru Sport și tineret spre autentic în spațiul tradițional bănățean, care s-a întâlnit fericit cu intenția eparhiei noastre de a dezvolta proiectele catehetice cu copiii și tinerii ale Biroului de catehizare, prin colaborări parteneriale cu instituții locale abilitate în domeniu.

Un număr de 80 de copii din Reșița, București, Prahova și Brăila au avut ocazia să experimenteze și chiar să deprindă tehnica picturii icoanelor pe sticlă de sorginte și influență bănățeană sub atenta îndrumare a artistului plastic reșițean și iconografului inginer Tomi Radcu, maestrul fiind recunoscut pentru colaborarea cu Episcopia Caransebeșului prin implicarea în crearea în ultimii doi ani a unor ateliere de pictură de icoane pe sticlă în centrele catehetice ale parohiilor reșițene, care s-a fructificat prin organizarea unor vernisaje în sălile expoziționale ale Muzeului Banatului Montan și Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Caraș-Severin. Tehnica olăritului a fost împărtășită copiilor de meșterul popular din localitatea Biniș, Ionică Stepan. Ambii artiști au avut organizate expoziții în țară și străinătate, fiind recunoscuți la nivel internațional. Printre lectorii taberei s-a numărat și tânărul Alex Bivolariu, elevul Seminarului teologic Caransebeș, câștigător anul acesta al locului întâi, etapa eparhială, la Concursul catehetic național „Copilul în Familie”, secțiunea artistică.

Atelierele de pictură de icoane pe sticlă au fost privite cu real interes, fiind luate cu asalt încă din prima zi, la alcătuirea unor lucrări specifice participând chiar și lectorii sau însoțitorii de grup. Informații avizate despre teologia icoanei au fost furnizate participanților de maica Eufimia, coordonatoare unui centru monahal de pictură a icoanelor și părintele duhovnic Ioan Petrică, ambii de la mânăstirea „Sf. Prooroc Ilie” din Bocșa Vasiova.

Jocul cu culoarea vie pe modelul sfânt, așezat tăcut în imobilitatea prezenței energetice pe lumina sclipitoare a geamului, a reprezentat poate prima întâlnire, atât de intimă, dintre sufletul curat al micilor iconari cu transparența bucuriei divine prin această fereastra deschisă spre Dumnezeu, pe care o reprezintă per se icoana. Tot așa, lutul umed alunecând în mișcarea circulară a roții olarului printre degetele micuților fascinați de bucata fără formă de pământ, care capătă formele cele mai neașteptate în actul creator al meșterului, a putut semnifica înțelepciunea poporului nostru care a înțeles cum sub mâna proniatoare a lui Dumnezeu putem căpăta, fiecare în parte, forma dorită de Meșterul meșterilor în care El își va așeza sângele iubirii jertfelnice.

Comentarii Facebook


Știri recente