Tabără de pictură pentru doisprezece tineri râmniceni : „Ortodoxie și artă” la Băbeni

Casa de Cultură ‘Dragoș Vrânceanu’ din orașul Băbeni, județul Vâlcea, organizează în perioada 16-22 august 2010, a III-a ediție a taberei de pictură pentru copii și tineri ‘Ortodoxie și Artă’, informează „Ziarul lumina” Ediția de Oltenia. Acțiunea, coordonată de Arhiepiscopia Râmnicului, se înscrie în rândul manifestărilor dedicate anului omagial al ‘Crezului ortodox și autocefaliei românești’ în Patriarhia Română.

Proiectul a fost inițiat de către Casa de Cultură ‘Dragoș Vrânceanu’, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. Tabăra cuprinde un grup de 12 copii și tineri cu vârste cuprinse între 8 și 21 ani. În primele trei zile tinerii au vizitat mănăstirile Bistrița, Dintr-un Lemn și Cozia, iar în următoarele zile aceștia vor fi găzduiți în stațiunile Voineasa și Vidra.

Acțiunea este coordonată de părintele Emil Rădulescu de la Parohia ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ Băbeni I – Ungureni și de Mioara Comănescu Plop, profesor de artă plastică în cadrul CJCPCT Vâlcea. În cadrul creațiilor lor, tinerii dezvoltă diverse teme, pornind de la pictura cu subiect religios, icoană pe lemn sau sticlă, la peisaje, portrete, fotografie și chiar grafică. Majoritatea tinerilor plasticieni sunt membri ai cercului de pictură ‘Dialog plastic’ organizat în cadrul Casei de Cultură din Băbeni unde, săptămânal, se organizează, cu sprijinul CJCPCT Vâlcea, cursuri de inițiere și perfecționare. Majoritatea dintre ei au fost premiați la numeroase concursuri județene și naționale de artă plastică.

‘Dialog plastic cu conotații artistice între generații’

Despre importanța și istoricul acestei acțiuni, Preasfințitul Emilian Lovișteanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a mărturisit: ‘Prima ediție a taberei de creație plastică intitulată ‘Dialog plastic’ a fost organizată în urmă cu șapte ani, în luna august 2003, din dorința de comunicare artistică între generații, între diverse genuri de artă, dar și ca moment de recreere pentru tinerii artiști plastici din orașul Băbeni și din împrejurimi. Din anul 2006, proiectul a fost sprijinit și de Consiliul Local al orașului Băbeni, condițiile de cazare și masă fiind tot mai bune. Grupurile de copii și tineri au beneficiat de pelerinaje la mănăstirile Dintr-un Lemn, Surpatele, Govora, Hurezi, Bistrița, sau la stațiunile Govora, Călimănești, Olănești și Voineasa. Odată cu sprijinul acordat de Eparhia Râmnicului, prin Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului proiectul a câștigat în consistență iar tabăra a căpătat și conotații religioase, primind titulatura de ‘Ortodoxie și Artă ‘.

Anul acesta, prin bunăvoința și binecuvântarea Preasfințitul Emilian Lovișteanul copiii s-au putut inspira și din frumusețile mănăstirilor Bistrița, Dintr-un Lemn și Cozia.

De imaginația, talentul și inspirația cromatică a tinerilor pictori, iubitorii de artă se pot bucura în cadrul expoziției ce va avea loc în holul casei de cultură ‘Dragoș Vrânceanu’ din Băbeni, sâmbătă, 4 septembrie 2010, în contextul celei de a 39-a ediții a Festivalului folcloric ‘La Izvorul Dorului’. Tot în acest scop va fi organizată și expoziția ‘Icoana sufletului meu’, care va avea loc cu ocazia praznicului Nașterii Domnului, în cadrul Complexului Cultural Religios ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente