Tabăra de pictură de la Mănăstirea Tismana

În perioada 30 iunie – 6 iulie 2012 a avut loc tabăra de pictură de la Mănăstirea Tismana din județul Mehedinți, ce a adunat un mare număr de elevi dornici să învețe despre pictarea icoanelor și să-și descopere într-un mod creativ darurile pe care Dumnezeu le-a sădit în fiecare din ei.

Tabăra a fost organizată de către Arhiepiscopia Timișoarei prin centrul său de pelerinaje la care au participat 16 tineri fără experiență anterioară în pictura iconografică, dar care au reușit în câteva zile să realizeze icoane deosebite. În timpul petrecut la mănăstire, cei mici au avut ocazia să experimenteze tehnici ale desenului și picturii, menite să-i antreneze în exerciții de dezvoltare a creativității.

‘În activitățile zilnice am împletit armonios pictura icoanelor pe sticlă cu rugăciunea și duhovnicia, dar și cu momente de relaxare și joacă, specifice vârstei tinere. Participanții s-au rugat împreună în fiecare zi la mormântul Sfântului Nicodim, au pictat mai multe ore pe zi, au luat parte la drumeții, iar la final s-au bucurat de focul de tabără’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Cristian Miloș, responsabilul catehetic al taberei.

Tabăra de pictură a reușit să aducă bucurie nu numai în sufletele copiilor, ci și ale părinților, care în aceste zile ne-au mărturisit despre bucuria și pacea pe care le-au adus această activitate creativă.

‘Copiii ne-au povestit despre activitățile educative la care au luat parte și de entuziasmul părintelui Cristian, al doamnei profesoare, al lui Filip și al Andreei. În poze am văzut copii fericiți și am observat încă un lucru: grija cu care au fost supravegheați. L-am întrebat pe fiul meu dacă ar mai dori să meargă încă o dată, și vreau să vă spun că a răspuns, fără nici o ezitare, că mai dorește să meargă pe viitor într-o astfel de tabără. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că a îngăduit să ajungă copiii în această tabără, îi mulțumim Sfântului Nicodim pentru purtarea de grijă. Pentru mine această tabără este evenimentul verii, sau mai clar evenimentul duhovnicesc al verii, pentru schimbarea pe care a adus-o în inimile copiilor. Iar pe viitor, dacă Bunul Dumnezeu va îngădui, va fi o încântare și o onoare pentru noi să participăm la astfel de evenimente’, ne-au declarat Laurenția Andrei Timar și Marcela Dumitru Stoia, două mămici fericite.

În fiecare icoană se văd îndrumarea profesorului și talentul tinerilor pictori, dar și harul pe care Dumnezeu l-a revărsat asupra lor. Copiii au învățat în timpul petrecut la mănăstire că Bunul Dumnezeu își revarsă harul necesar pictării icoanelor nu doar peste pictorii experimentați, ci și peste sufletele curate ale copiilor. Icoanele realizate au o valoare artistică deosebită și vor fi sfințite în cadrul unui eveniment ce va avea loc în muzeul Catedralei mitropolitane în această vară.

Comentarii Facebook


Știri recente