Tabăra de pictură „Byzantion”, la final

Copiii din parohia ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Dumbrava Roșie II, Protopopiatul Piatra Neamț, dar și de la câteva școli pietrene au participat, timp de o săptămână, la o tabără de creație. Școlarii au învățat să picteze icoane pe sticlă după modelul celor de la Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Tabăra s-a încheiat aseară cu un foc de tabără și un moment artistic, precedat de vernisajul expoziției cu lucrările realizate de copii.

În parohia ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Dumbrava Roșie II, Protopopiatul Piatra Neamț, a avut loc aseară vernisajul expoziției din cadrul Taberei de pictură ‘Byzantion’. Festivitatea a mai cuprins un foc de tabără și un program artistic, susținut de participanții la activitățile taberei.

La această ediție a taberei, a cărei temă a fost ‘Icoana pe sticlă’, au participat 30 de copii din clasele I-IV, o parte dintre ei participanți ai cursurilor de pictură ai Asociației culturală ‘Arte.Ro’ Piatra Neamț. Copiii au pictat sfinți din calendarul Bisericii noastre, precum și chipul Mântuitorului Hristos și al Maicii Domnului, având ca modele icoanele de la Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Tabăra de pictură ‘Byzantion’ s-a desfășurat în perioada 2-8 iulie și reprezintă rodul unui parteneriat dintre Asociația culturală ‘Arte.Ro’ Piatra Neamț, parohia Dumbrava Roșie II, Palatul Copiilor din Piatra Neamț și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Petrodava’ Piatra Neamț. A fost coordonată de prof. Cristina Spânache Petrariu, președintele Asociației culturale ‘Arte.Ro’ Piatra Neamț, alături de patru liceeni din Piatra Neamț. ‘Copiii au așteptat cu nerăbdare această tabără, care a fost anunțată încă din timpul anului școlar. Majoritatea participanților au mai experimentat pictura de icoană pe sticlă. Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor, iar copiii au fost încântați de toate activitățile desfășurate. Consider că a fost o experiență utilă atât pentru copii, cât și pentru coordonatori’, a relatat pentru Ziarul Lumina prof. Cristina Spânache Petrariu.

Programul taberei a mai cuprins un pelerinaj la mănăstirile Bodești, Horaița, Horăicioara și Dumbrăvele, oferit de părintele paroh Constantin Lungu. Tot în cadrul taberei, elevul Andrei Nuțu, de la Liceul de Arte din Piatra Neamț, și eleva Andreea Lemnaru, de la Colegiul Național ‘Petru Rareș’ din Piatra Neamț, au pictat pe zidul din interiorul paraclisului parohiei Dumbrava Roșie II chipul Mântuitorului Hristos. Cei doi liceeni vor finaliza în perioada următoare scena Sfintei Treimi.

Comentarii Facebook


Știri recente