Tabără de dezvoltare personală la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Organizația World Vision, biroul Iași & Vaslui, a organizat, în perioada 3-7 septembrie 2012, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, județul Neamț, o tabără de dezvoltare personală, după cum ne informează Ziarul Lumina. Au participat 18 elevi din comuna Vlădeni, județul Iași, și 30 de elevi din comuna Draxeni, județul Vaslui.

Tabăra de dezvoltare personală de la seminarul nemțean s-a dorit a fi un context în care copiii să își dezvolte abilități precum autocunoașterea, comunicarea, orientarea în timp și spațiu. De aceea, s-au desfășurat activități atât în grupuri mici de 12 elevi, cât și în grupul mare, urmărindu-se transformarea programului zilnic în pretexte de învățare a unor lecții de viață. Cei 48 de elevi (din clasele I-IV) beneficiază de susținere în cadrul proiectelor ‘Școală după școală’ și ‘Clubul Copiilor’ – Draxeni (proiect ce își propune dezvoltarea de activități educative și de timp liber pentru toți copiii din comunitate). Încă de la plecare, copiii au fost introduși într-o poveste, prin intermediul căreia s-au transformat în căutători de comori. Ei au fost provocați să găsească în fiecare zi o ‘comoară’, un lucru prețios pe care l-au luat acasă. Astfel, Cetatea Neamț, Rezervația de Zimbri, Schitul Pocrov și Mănăstirea Neamțului au fost teritorii care ascundeau un mister ce trebuia descifrat și cucerit. ‘Atelierele de autocunoaștere sau relaționare și de orietare în timp sau spațiu au fost adevărate provocări pentru grija față de cei din jur și de creștere în dragoste și răbdare. Jocurile în aer liber și atelierele de pictură au reprezentat pretexte de a strânge amintiri și învățăminte. Unii copii au menționat, la sfârșitul taberei, că au adunat comori precum prieteni noi, curajul și încrederea pe care le-au dobândit în aceste zile, confruntarea cu multe frici și depășirea lor. Alții au spus că cea mai mare comoară descoperită a fost apropierea de Dumnezeu’, a spus Roberta Gabriela Tuduri, specialist relații sociale World Vision.

Pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, și pr. Viorel Laiu, spiritual în cadrul seminarului, au fost alături de copii la momentele festive, îndemnându-i să Îl caute pe Dumnezeu și să se apropie de Biserică.

‘Din concursurile sportive desfășurate pe echipe am învățat că e bine să lupt până la capăt, să nu renunț și să îmi încurajez echipa, indiferent dacă suntem primii sau nu’, a declarat Ana Maria, elevă în clasa a IV-a la Școala Generală Vlădeni din județul Iași. ‘În prima zi am fost tristă, pentru că îmi era dor de mama și mi-a fost greu să adorm. Acum îmi dau seama că este cel mai bun loc în care puteam fi cu prietenii mei și cu doamna învățătoare’, a mărturisit Ema, elevă în clasa a IV-a la Școala Generală Draxeni.

Comentarii Facebook


Știri recente