Tabăra de creație religioasă ‘Lumină și culoare’ în parohia Poiana, Prot. Hârlău

În perioada 8-15 august, în parohia Poiana, Protopopiatul Hârlău, se desfășoară Tabăra de creație religioasă ‘Lumină și culoare’, ediția a III-a, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Activitățile se derulează în parteneriat cu Primăria Deleni, Școala Generală Poiana și Protopopiatul Hârlău. În ultimele două zile ale taberei, participanții vor asista la Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Poiana, iar luni seara va avea loc festivitatea de premiere.

Copiii din mai multe parohii ale Protopopiatului Hârlău și cei veniți în vacanță, din străinătate, participă de la începutul acestei săptămâni la Tabăra de creație religioasă ‘Lumină și culoare’. Organizată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, tabăra a debutat cu o slujbă de Te Deum. În fiecare dimineață și seară școlarii se roagă împreună, unii dintre ei participând și la Paraclisul Maicii Domnului săvârșit de la ora 18:00. Atelierul de pictură pe lemn este coordonat de înv. Elena Țăpuș, înv. Vasilica Teodorescu și înv. Mihaela Hriscu, iar atelierul de olărit este coordonat de meșterul Andrei Gheorghe. ‘Pentru atelierul de pictură fiecare copil a primit instrumente de lucru. În atelierul de olărit participanții încearcă să realizeze un obiect care să le rămână amintire. Pentru masa care se oferă copiilor enoriașii parohiei noastre și-au oferit sprijinul. Pe lângă cele două ateliere, s-au organizat activități sportive și concursuri de toacă. Copiii provin din satul nostru, dar și din București, Iași, Hârlău, Deleni, Boscoteni și din mai multe țări europene, aceștia fiind copiii veniți în vacanță la bunici. Suntem recunoscători meșterului Gheorghe Andrei, care a fost prezent în mijlocul copiilor toată săptămâna. Alături de domnia sa, copiii s-au inițiat în arta olăritului, ducând mai departe tradiția meșteșugărească, mai ales că zona aceasta este renumită pentru ceramica neagră’, a declarat pr. paroh Mircea Țăpușă.

‘Astfel, ei văd că și Biserica, alături de Școală, se preocupă de viața lor’

Tabăra de la Poiana îi ajută pe copii să se detașeze de preocupările zilnice (televizor, calculator etc.), oferindu-le momente de recreere și relaxare sub streașina bisericii. ‘Copiii deprind tainele picturii și pot afla, totodată, mai multe lucruri din viețile sfinților pe care i-au zugrăvit pe lemn. Am urmărit să-i apropiem pe copii de biserică pentru că acest lucru este important. Astfel, ei văd că și Biserica, alături de Școală, se preocupă de viața lor. Duminică și luni, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, copiii care s-au spovedit vor primi Sfânta Împărtășanie. De când au venit în tabără, școlarii au postit, s-au rugat împreună și nădăjduim ca aceste lucruri să fie benefice pentru ei’, a adăugat pr. paroh Mircea Țăpușă.

Materialele necesare pentru pictură au fost achiziționate cu sprijinul Școlii Poiana și al enoriașilor din parohie. În fiecare dimineață, copiii, grupați în funcție de vârstă (începători și avansați), primesc explicațiile necesare pentru atelierul de pictură. ‘Unii au participat pentru prima dată la tabără și de aceea au fost necesare mai multe indicații pentru a pricepe tainele picturii pe lemn. Icoanele care s-au realizat – și care încă nu sunt finalizate – sunt deosebite. Copiii au învățat cum să-și facă emulsia pentru prepararea culorilor, cum să-și prepare culorile și cum să le aplice pe blatul de lemn’, a explicat înv. Elena Țăpuș.

Premierea participanților la tabăra de la Poiana va avea loc luni, 15 august, când va fi organizat un concert de cântări religioase închinat Maicii Domnului. Premiile vor fi acordate de Primăria Deleni, prin bunăvoința domnului Dumitru Prigoreanu, primarul comunei, și de Protopopiatul Hârlău, prin bunăvoința părintelui Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. La final va fi organizat un foc de tabără.

‘Ne rugăm ca icoana pe care o pictăm să iasă cât mai frumoasă’

Copiii s-au bucurat până în prezent de activitățile pe care le-au derulat și au mărturisit că au trăit clipe emoționante atunci când s-au rugat împreună. ‘Am venit în această tabără la rugămintea mamei mele și îmi place foarte mult. Am rămas impresionată de munca pe care o fac aici copiii. Când ne întâlnim vorbim între noi, fiind un spirit desăvârșit de colegialitate. Suntem ajutați de coordonatorii taberei pentru atelierele pe care le derulăm’, a spus Iuliana Hrițcu din Hârlău. ‘Am rămas impresionată de programul taberei care a cuprins mai multe momente de rugăciune. Dimineața, toți copiii se adună la biserică și sunt atenți la rugăciune. Căutăm să fim cât mai aproape de Dumnezeu și să ne curățim sufletește. Am întâlnit multe persoane dragi și mi-am făcut prieteni noi’, a mărturisit Georgiana Pânzariu din localitatea Fetești, județul Iași. ‘Sunt încântată să fac parte din această tabără. Cu toții ne rugăm ca icoana pe care o pictăm să iasă cât mai frumoasă. De asemenea, ne rugăm sfântului pe care îl pictăm să ne apere și să ne ajute. Este o atmosferă emoționantă și căutăm să trăim aceste clipe frumoase sub ocrotirea Maicii Domnului’, a afirmat Ioana Scutariu din localitatea Pârcovaci, județul Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente