Tabăra de creație religioasă din Episcopia Oradiei la final

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Sfânta Mănăstire Izbuc, s-a desfășurat, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2011, cea de-a IV-a ediție a taberei de creație religioasă intitulată generic: „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”. Tabăra este organizată anual, pentru elevi de gimnaziu și liceu, începând cu anul 2008, în perioada vacanței de vară, printr-un proiect inițiat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Sfânta Mănăstire Izbuc, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Consiliul local al municipiului Oradea, după cum a precizat părintele prof. Radu Rus.

Și în acest an, tabăra a fost organizată în două serii, corespunzătoare ciclurilor de vârstă ale copiilor și tinerilor implicați în generosul proiect. Seria întâi, desfășurată în perioada 30 iunie – 6 iulie 2011, a reunit în cadrul natural și spiritual deosebit al străvechii Mănăstiri a Izbucului, 35 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, deci elevi din ciclul gimnazial, din școlile gimnaziale din județul Bihor. Seria a doua, desfășurată în perioada 8 – 14 iulie, în aceeași locație, a adunat 30 de tineri liceeni, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, care învață în colegiile, liceele sau grupurile școlare din județ. Selecția copiilor și tinerilor care au beneficiat de aceste tabere a fost făcută ținând cont de mai multe criterii, precum: rezultate deosebite la învățătură și purtare, premii obținute la olimpiada de Religie, etapele județeană și națională, premii câștigate la etapa pe eparhie a concursului național „Copilul în familie”, organizat de Patriarhia Română, locuri fruntașe ocupate la expoziția-concurs de icoane, desene și ouă încondeiate „Patimile și Învierea Domnului”, organizată de Episcopia Oradiei în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea în preajma sărbătorii Învierii Domnului din acest an, și, nu în ultimul rând, situația socială și economică a familiilor din care provin copiii.

Scopul acestor tabere a fost în primul rând acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber. Într-un context social în care copiii și tinerii devin tot mai mult dependenți de calculator și televizor, cu toată influența nefastă a acestora, prin folosirea nechibzuită și în exces, pentru sănătatea sufletească și chiar trupească a lor, copiii și tinerii implicați în proiect au descoperit că se pot petrece zile extrem de frumoase și fără aceste mijloace, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau a activităților sportive.

Dincolo de acestea, beneficiarii și-au lărgit sfera deprinderilor personale prin inițierea în tainele picturii pe lemn și pe sticlă, în care au fost ajutați cu multă disponibilitate și generozitate de către profesorii Marius Șchiop de la Școala cu clasele I-VIII Butan-Măgești și Pavel Bența, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș. Sub îndrumarea și coordonarea atentă a domnilor profesori majoritatea participanților la tabără au reușit să realizeze câte o icoană pe lemn (cei mai avansați) sau pe sticlă (începătorii), astfel încât produsul final al taberei a cumulat nu mai puțin de 55 de icoane ce vor face obiectul unei expoziții lărgite, îndată după începerea anului școlar 2011-2012. De asemenea, copiii au deprins meșteșugul împletirii metaniilor și al confecționării cruciulițelor, preocupări specifice vieții din mănăstire, și și-au însușit cu mult interes elemente de muzică bisericească, participând în mod activ la cultul divin oficiat în mănăstire, chiar și cei mai mici constituindu-se intr-un cor care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

Dat fiind faptul că taberele din anul acesta au fost puse sub semnul Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, elevii au participat la un ciclu de cateheze axate pe această tematică, în cadrul cărora le-a fost explicată semnificația celor două taine și implicațiile acestora în viața creștinului, le-au fost descoperite principiile și valorile pe care trebuie să fie fundamentată familia creștină și viața fiecărui creștin în parte, și au fost conștientizați asupra consecințelor dramatice pe care o viață dezordonată, lipsită de echilibru și de repere morale autentice, poate să le aibă în planul vieții personale, de familie și al societății, în general.

În mod special, copiii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care, în Duminica a IV-a după Rusalii, 10 iulie, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în altarul de vară al mănăstirii, le-a vorbit tinerilor din tabără despre mesajul evangheliei duminicale, dar și despre importanța asumării și trăirii valorilor morale ale ortodoxiei în viața de zi cu zi și despre importanța mărturisirii creștine în lumea secularizată în care ne desfășurăm cu toții existența.

Din programul taberelor n-au lipsit apoi drumețiile, concursurile pe teme de cultură generală sau cunoștințe religioase, vizionările de filme cu mesaj creștin, întrecerile sportive sau focurile de tabără.

Generozitatea gazdelor taberei, respectiv a obștii monahale a Sfintei Mănăstiri a Izbucului, conduse de preacuviosul părinte arhimandrit Mihail Tărău, starețul așezământului monahal și exarhul mănăstirilor din Eparhia Oradiei, a contribuit din plin la reușita proiectului. Înconjurați de dragostea și căldura întregii obști, care s-a îngrijit să nu le lipsească nimic, copiii s-au simțit atât de bine încât, după propriile mărturisiri, ar fi vrut ca tabăra să nu se mai încheie și și-au exprimat dorința de a reveni cât mai curând la mănăstire pentru alte experiențe la fel de frumoase.

Săptămâna pe care am petrecut-o la Mănăstirea Izbuc a făcut ca această vară să fie de neuitat. M-am bucurat de frumusețea florilor, a peisajului din jur și de întreg programul de aici. Rugăciunea a devenit parte din programul meu zilnic, iar orele de pictură o mare plăcere. Am cunoscut oameni buni, care au avut multă răbdare cu noi. Cel mai important lucru e acela că odată cu mințile și inimile noastre s-au bucurat și sufletele, de care nu trebuie să uităm” (Emilia Prahanca, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita).

Am cunoscut în această tabără o lume nouă: lumea mănăstirii, o lume pură, sfântă și dreaptă. Puterea miraculoasă a Mănăstirii Izbuc vindecă orice tristețe, suferință sau deznădejde. Ce mod frumos de a te bucura de vacanță! Să ai parte de prezența lui Dumnezeu, de cuvântul Lui și de adăpostul casei Sale. În plus, prin cursurile de pictură am cunoscut un nou mod de a fi mai aproape de Dumnezeu. Sper să ne întoarcem cât mai curând la „poarta spre cer” de la Mănăstirea Izbuc” (Patricia Reștea, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea)”

S-au legat prietenii, s-au format atitudini corecte de viață, s-au dezvoltat aptitudini, s-au creat deprinderi, s-au descoperit talanți nebănuiți poate și, mai presus de toate, s-a înțeles faptul că timpul poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare. Credem cu tărie că experiența frumoasă trăită de acești copii și tineri în zilele petrecute la mănăstire nu va fi uitată foarte ușor, ci va împărtășită și dezvoltată și în mediul lor familial și școlar, în cercurile lor de prieteni, astfel încât cât mai mulți tineri să înțeleagă că se poate trăi frumos și curat, păstrând cât mai mult în ei, ca pe cea mai de preț comoară, candoarea și entuziasmul specifice vârstei binecuvântate a copilăriei.

Comentarii Facebook


Știri recente