Tabăra de creație Licăr de lumină de la Durău, la final

La Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute seria taberelor de creație ‘Licăr de lumină’, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Derulate în cadrul proiectului ‘Alege școala!’, taberele de la Durău, dar și cele de la Bușteni, Tismana sau Miclăușeni au reprezentat pentru 4.500 de copii prilejul de a se ruga, de a desfășura activități de creație sau de a se juca într-un cadrul natural, cum este cel de la poalele muntelui Ceahlău.

Copiii din seria a XI-a a taberei de creație ‘Licăr de lumină’ de la Centrul cultural-pastoral Durău au organizat serbarea pentru încheierea celor cinci zile petrecute împreună. Cei 175 de participanți din zonele Sălaj, Jibou, Șimleu Silvaniei, Urziceni, Fetești, Galați, Brăila și Focșani au fost ultimii, din cei 1.950 de copii care au beneficiat de o tabără de creație creștină la Durău. Micii creștini ai parohiilor din care au provenit au creat, descoperindu-și noi talente în cadrul atelierelor de pictură, creație și literar-religios. Cei mai creativi dintre copii au primit premii din partea organizatorilor. Atelierele au fost coordonate de 14 asistenți de tabără, care sunt absolvenți sau masteranzi ai Secției Patrimoniu cultural, respectiv Artă sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. ‘Sunt specialiști în creație artistică, care au fost aleși de echipa managerială a proiectului ‘Alege școala!’ printr-un concurs foarte riguros. Am avut o echipă extraordinară în acest an, toți lucrând împreună pentru buna derulare a taberei, dar și pentru depășirea micilor probleme care au apărut. Responsabilitatea asistenților a fost aceea de a descoperi aptitudinile și potențialul acestor copii, de a-i face să conștientizeze că prin împletirea educației cu credința în Dumnezeu vor avea șansa unui viitor strălucit’, a spus prof. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică, directorul taberei ‘Licăr de lumină’ și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

Copiii au fost aleși din rândul celor care au participat la proiectul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ și din rândul celor care prezintă risc social de a abandona școala. ‘Nădăjduim că cei aproape 2.000 de copii vor reține mesajul proiectului de a avea credință în Dumnezeu și de a alege școala pentru a avea un viitor mai bun. Ne-am străduit să le dăm încredere că pot avea un viitor strălucit dacă vor avea credință în Dumnezeu și vor fi harnici. Pentru cei mai mulți dintre copii a fost prima și poate, nu se știe niciodată, va rămâne ultima tabără din viața lor. Ne-am rugat, am creat, ne-am jucat, am râs și am plâns cu ei, devenind un întreg, o familie mai numeroasă. Sensibili cum sunt, tinerii și copiii ortodocși din Maramureș, Ardeal, Moldova și Muntenia au recepționat foarte repede mesajul nostru de dragoste și dăruire. Fiecare copil a reprezentat un univers complex unde noi am descoperit mereu câte ceva din marea dragoste și iconomie a lui Dumnezeu’, a adăugat prof. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică.

Rugăciune în fiecare zi în paraclisul centrului

Fiecare sesiune de tabără a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în paraclisul Centrului cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’. Programul liturgic a mai cuprins rugăciunile de dimineață, de seară, la mese, dar și acatiste, participarea la slujba Vecerniei sau la slujba Paraclisul Maicii Domnului (în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului). ‘La fiecare Sfântă Liturghie, un număr mare de copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au înfrumusețat prin cântare și rugăciune comuniunea noastră cu Dumnezeu. La atelierul religios-literar am promovat discuții tematice, am organizat cateheze aplicate și am cântat muzică bisericească, populară și istorică. Copiii au participat și la activități recreative, jocuri de orientare turistică și de reconstituire de versete biblice, iar seara s-a vizionat un film religios, pe baza căruia s-au organizat dezbateri și s-au adus explicații asupra unor elemente de credință noi sau neînțelese de copii. La buna desfășurare a activităților s-au implicat protos. Hariton, Negrea, directorul Centrului cultural-pastoral Durău, stavrofora Raisia Lungu, stareța Mănăstirii Durău și obștea Mănăstirii Durău’, a spus pr. Ștefan Zaharia, asistent în cadrul taberei.

‘Am învățat că trebuie să împărțim prietenia și iubirea din sufletul nostru peste tot’

Copiii care au participat la ultima serie a taberei ‘Licăr de lumină’ ne-au mărturisit câteva din impresiile celor cinci zile de tabără de la Durău. ‘Am învățat foarte multe lucruri în această tabără: am pictat icoane, am făcut drumeții și ne-am rugat împreună. A fost o atmosferă frumoasă, în care ne-am simțit foarte bine’, a declarat Mihai Toader din localitatea Mătești, județul Buzău. ‘A fost o experiență minunată de viață, unde am învățat multe lucruri, dar cel mai important este că ne-a apropiat mai mult de Dumnezeu. Mi-au plăcut foarte mult peisajele de pe Muntele Ceahlău și jocurile pe care le-am făcut împreună. Mulțumesc lui Dumnezeu, care ne-a binecuvântat din plin în această tabără, și tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea ei’, a mărturisit Daniel Budea din localitatea Dedulești, județul Brăila. ‘În tabără am făcut compuneri, am cântat la biserică, am făcut lucruri frumoase pe care nu le știam înainte. Mi-am făcut mulți prieteni în timpul călătoriilor pe munte, pentru mine fiind prima dată când vin într-o tabără. Am învățat multe rugăciuni, am învățat că trebuie să împărțim prietenia și iubirea din sufletul nostru peste tot’, a afirmat Cristina Rodica Iacob din localitatea Grindu, județul Ialomița.

Comentarii Facebook


Știri recente