Tabără de creație de pictură – icoană pe sticlă în Parohia Izvoare, Protopopiatul Piatra Neamț

Parohia Izvoare și Asociația culturală ‘Arte.ro’ din Piatra Neamț au organizat, timp de o săptămână, Tabăra de creație de pictură – icoană pe sticlă ‘Ars Sacra’. Activitățile au reunit 100 de copii care au pictat icoane, au mers în pelerinaj și s-au bucurat împreună.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în perioada 16-22 iulie, în Parohia Izvoare, Protopopiatul Piatra Neamț, a avut loc prima ediție a Taberei de creație de pictură – icoană pe sticlă ‘Ars Sacra’. Tabăra a avut loc în cadrul unui proiect educațional al Asociației culturale ‘Arte.ro’ din Piatra Neamț, cu sprijinul parohiei ‘Izvorul Tămăduirii’ – Izvoare, reprezentată de pr. paroh Romeo Leonte. Un aport deosebit l-a avut comunitatea parohiei Izvoare, dar și implicarea voluntarilor Andrei Nuțu, Andreea Lemnaru, Eva Todica și Cristiana Tăpăloagă de la Asociația culturală ‘Arte.ro’. Au participat 60 de elevi cu vârste cuprinse între 5-15 ani, membri ai Clubului de pictură al Asociației culturale ‘Arte. ro’, dar și elevi ai școlii din Izvoare. ‘Copiii au învățat tehnica picturii de icoane pe sticlă după modelul ‘Nicula’, au participat la jocuri și activități educative de autocunoaștere. De asemenea, ei au mers în drumeție, s-au rugat și au luat prânzul împreună. Un moment deosebit a fost trăit în ziua cinstirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Atunci au fost aniversați sărbătoriții zilei. Cu toții s-au bucurat de vacanță și și-au făcut prieteni noi’, a relatat prof. Cristina Spânache Petrariu, coordonatorul taberei și președintele Asociației culturale ‘Arte.ro’ din Piatra Neamț.

Tabăra s-a încheiat duminică, 22 iulie, după Sfântă Liturghie oficiată în biserica parohială. Atunci, copii, părinți, bunici și localnici din localitatea Izvoare au participat la vernisajul expoziției de icoane, care a reunit circa 100 de lucrări reprezentând pe Maica Domnului, pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe mai mulți sfinți din calendarul Bisericii noastre. ‘Din lucrările expuse transpar inocența și bucuria din sufletele micilor pictori iconari. Dincolo de mici schimbări în organizare, greșeli inerente oricărui început, consider că această primă ediție a taberei din parohia Izvoare a avut un real succes. Din întrebările care mi s-au adesat de către elevi la sfârșitul vernisajului am înțeles că ei vor duce această experiență mai departe și vor mai încerca în timpul vacanței pictura pe sticlă, spre desăvârșirea lor ca mici artiști și spre bucuria celor care le poartă de grijă’, s-a exprimat prof. Cristina Spânache Petrariu.

Asociația culturală ‘Arte.ro’ din Piatra Neamț a organizat, la începutul acestei luni, o tabără de icoane în parohia ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Dumbrava Roșie II, Protopopiatul Piatra Neamț, activitatea din parohia Izvoare fiind a doua de acest gen. Prof. Cristina Spânache Petrariu ne-a explicat că Asociația culturală ‘Arte.ro’ poate răspunde solicitărilor preoților parohi de a desfășura activități recreative și de creație pentru micii enoriași.

Comentarii Facebook


Știri recente