Sute de lacasuri de cult din tara noastra o au ca ocrotitoare pe Sf. Cuv. Parascheva

La aceste sfinte lacasuri s-au oficiat si se mai oficiaza zilele acestea slujbe speciale inchinate Sf. Cuv. Parascheva. Astfel, in Arhiepiscopia Bucurestilor peste 33 de biserici au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, in Arhiepiscopia Iasilor 35, in Arhiepiscopia Targovistei 18, in Episcopia Buzaului si Vrancei 29, in Episcopia Dunarii de Jos 24, in Episcopia Alexandriei si Teleormanului 4, in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor 5, in Episcopia Romanului 22, in Arhiepiscopia Sibiului 47, in Episcopia Maramuresului si Satmarului 6, in Arhiepiscopia Timisoarei 18, in Episcopia Caransebesului 5, iar in Mitropolia Basarabiei 6.

Biserica ‘Sf. Vineri’ din cartierul bucurestean Drumul Taberei se afla in sarbatoare

Parohia a fost infiintata in anul 1998, iar biserica de zid a inceput a se construi in anul 2002, dupa modelul Catedralei ‘Sf. Sofia’ de la Constantinopol. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele paroh Nicolae Burlan: ‘Biserica noastra a luat fiinta in 1998, fiind o biserica din lemn, cand s-a infiintat si parohia, urmand ca prin aceasta sa putem sa demaram lucrarile marii biserici. Am slujit in aceasta biserica din lemn incepand cu anul 1998 pana in 2002, cand, la 29 septembrie, vrednicul de pomenire PF Parinte Patriarh Teoctist a pus piatra de temelie a noii biserici, care este ca o Catedrala, o biserica de dimensiuni mari facuta dupa modelul Sf. Sofia de la Constantinopol. Aceasta biserica are si o cupola, spre deosebire de bisericile cu turle, traditionale in tara noastra. PF Parinte Patriarh Daniel va sfinti biserica in 11 noiembrie 2007’.

Biserica ‘Sf. Vineri’ din Ploiesti isi sarbatoreste hramul

Sfantul locas a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pictura fiind realizata de catre Gheorghe Tattarascu, dupa cum ne-a spus parintele paroh Mihail Petre: ‘Biserica a fost ridicata intre anii 1870 – 1875 si a fost pictata de Gheorghe Tattarascu. Biserica este zidita aproape in aceeasi perioada cu Catedrala mitropolitana din Iasi. A fost ridicata in stilul gotic, iar la 1877 a suferit o modificare, turlele fiind facute in stilul rusesc, in forma de ceapa. Ceea ce este foarte interesant si important din punct de vedere spiritual este ca aceasta a fost singura biserica cu un program de slujbe permanent, fiind deschisa 12 ore pe zi’.

Biserica ‘Sf. Vineri’ din Pitesti isi cinsteste ocrotitoarea

Lacasul de cult a fost construit pe o terasa in partea de rasarit a municipiului Pitesti, in perioada 1817 – 1827. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la pr. Constantin Marioara, parohul Bisericii ‘Sf. Vineri’ din Pitesti: ‘A fost una din cele dintai biserici din orasul Pitesti si avea forma de corabie. Ea a fost ridicata din caramida intre anii 1817 – 1827 de catre clucerul Ion Ungurelu, clucerul fiind un functionar mai mare. Cea dintai biserica purta hramul ‘Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul’ si al Cuvioasei Parascheva. Intre anii 1904 – 1908 s-a trecut la constructia de proportii monumentale a noului si actualului locas al Bisericii ‘Sf. Vineri’. De asemenea, pr. Constantin Marioara ne-a vorbit si despre caracteristicile arhitectonice ale acestei biserici din orasul Pitesti: ‘Actuala biserica atrage atentia publicului prin ornamentatia care copiaza in buna parte ornamentatia manastirii de la Curtea de Arges. Prin tinda cu cele patru coloane, cu capiteluri, lucrate dupa arhitectura veche greceasca, din piatra de pe Albesti, precum si prin mozaicurile din dreapta si din stanga intrarii principale. Masiva cladire mai atrage atentia vizitatorilor si prin cele trei turle: una pe naos si doua pe pronaos, a caror inaltime fiind vizibila de la mari distante, inaltimea lor depasind 40 de metri. Pictura a fost executata de unul din cei mai reputati pictori ai vremii respective, si anume Dumitru Marinescu, fost rector sl Academiei de BelleArte din Bucuresti. Locasul a fost sfintit la 19 octombrie 1908 de catre PS Episcop Gherasim al Argesului’.

Comentarii Facebook


Știri recente