Sute de fotografii pe teme religioase, expuse în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași

Peste 300 de fotografii pe teme ortodoxe din întreaga lume, realizate de fotografi din mai multe țări, sunt expuse zilele acestea în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași în cadrul expoziției ORTHPHOTO, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, 10 octombrie, în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Expoziția de fotografie religioasă va putea fi vizitată până pe 15 octombrie.

Numele expoziției, ORTHPHOTO, este același cu cel al paginii de internet, unde fotografi din întreaga lume au publicat fotografii pe teme religioase. Biserici, icoane, călugări sau peisaje cu subiecte religioase ale diferiților fotografi, atât profesioniști, cât și amatori, sunt panotate în vechea sală a Mănăstirii „Trei Ierarhi”.

În cuvântul rostit în cadrul vernisajului, Înaltpreasfințitul Teofan a făcut o paralelă între icoanele bizantine, ca mijloc clasic de propovăduire, și fotografia, ca nouă metodă de propovăduire a Ortodoxiei în lumea de astăzi. „Suntem foarte obișnuiți în lumea noastră ortodoxă cu elemente de tipul icoană, carte veche sau fresce, încât parcă o fotografie în spațiul nostru nu și-ar avea locul. Din cele expuse, însă, începem parcă să fim convinși că puțin câte puțin se întrevede la orizont un alt mijloc misionar pe care Biserica va trebui să îl folosească. Prin intermediul fotografiei suntem ajutați să pătrundem și în alte spații pe care fizic nu le putem aborda. Și este un reconfort sufletesc să constați că și în alte colțuri ale lumii, unele dintre cele mai îndepărtate, sunt oameni care mărturisesc pe același Hristos, cum o facem noi, în conformitate cu același duh cu care încercăm noi să trăim”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La rândul său, profesorul de fotografie Dan Mititelu a transmis celor prezenți că nu orice imagine este o fotografie în adevăratul sens al cuvântului. O fotografie, ca să poată fi încadrată în arta fotografică, trebuie să aibă o idee, să transmită un mesaj. „În lume sunt tot felul de imagini, de cărți poștale, însă ca o imagine să fie considerată o fotografie, trebuie să spună ceva. Să transmită un mesaj. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Închipuiți-vă cât de mult înseamnă aceasta, pentru că o mie de cuvinte înseamnă trei pagini de text”, a spus Dan Mititelu. Fotografia este un mijloc modern de propovăduire, care poate fi folosit cu succes în zilele noastre, însă pentru aceasta fotograful are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, a mai subliniat în cuvântul său Înaltpreasfințitul Teofan. „Atât în interiorul bisericii, cât și în afara ei, nădăjduiesc că și sesizarea prin fotografie a ceea ce se întâmplă în lumea ortodoxă să fie o propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama spunea că «orice vorbă este contestată de o altă vorbă». Cine oare poate contesta Cuvântul? Sunt spuse multe vorbe, sunt pictate multe icoane, sunt făcute biserici, sunt făcute, cred, multe fotografii, însă să ajute Dumnezeu atât pictorul, cât și preotul, atât arhitectul de biserică, cât și fotograful, să aibă capacitatea să ne prezinte acele imagini, să sesizeze acele umbre, acele lumini și acele unghere sufletești prin care duhul Bisericii Ortodoxe, în autenticitatea lui, să fie prezentat celui care contemplă, care privește, care bate și așteaptă ca cineva să îi deschidă sau care caută să afle ceva”, a mai precizat Înaltpreasfințitul Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente