Sute de credincioși prezenți la Mănăstirea Brazi de sărbătoarea Sfântului Ierarh Teodosie

Mănăstirea vrânceană Brazi își cinstește astăzi, 22 septembrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie. La sărbătoare au fost prezenți credincioși din întreaga țară pentru a participa la sfintele slujbe, dar și pentru a se închina sfintelor moaște așezate spre închinare.

În această dimineață după slujba Acatistului a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, părintele Costică Panaite, Consilier Cultural la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a elogiat personalitatea sfântului ierarh Teodosie de la Brazi.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a adresat un cuvânt de învățătură subliniind, printre altele, faptul că Sfântul Teodosie a fost un model de răbdare, deoarece toate chinurile la care a fost supus le-a suportat fără a cârti înaintea Tatălui Ceresc. De asemenea, fiind împodobit cu multe virtuți cerești, acesta s-a remarcat în râvna sa deosebită în apărarea dreptei credințe, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.

Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi a trăit în secolul al XVII-lea, fiind pentru scurt timp Episcopul Rădăuților, apoi al Romanului, precum și Mitropolit al Moldovei. Proclamarea oficială a canonizării sale s-a făcut la 5 octombrie 2003.

Legendele spun că pe locul Mănăstirii Brazi a fost schitul unui sihastru – călugărul Gheorghe – încă de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare, respectiv la sfârșitul anilor 1400 – începutul anilor 1500. Documentele nu atestă însă această localitate decât în secolul al XVII-lea.

După cum informează TRINITAS TV, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente