Sute de biserici din tara isi sarbatoresc ocrotitorii

Biserica Stavropoleos din Bucuresti isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost construit in 1724, ca biserica de manastire, in timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat, de catre arhimandritul Ioanichie. In 1726, staretul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al tinutului Caria. Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii. Din constructia initiala a incintei manastirii si hanului s-a pastrat numai biserica, una dintre cele mai reprezentative ctitorii in stil brancovenesc. Mai multe amanunte ne-a oferit parintele ieromonah Iustin Marchis, slujitor la aceasta biserica: ‘Dintotdeauna a fost manastire, de cand s-a zidit biserica ei la 1724, fiind deja inaintea bisericii, aici, un han, cum erau destule in centrul istoric al Capitalei. Biserica Stavropoleos este inchinata Sf. Arhangheli si in mod special Arhanghelul Mihail, pentru ca nicaieri intr-o alta biserica din Romania nu exista asa scene, atat de numeroase, a minunilor Arhanghelului Mihail, biserica noastra avand toate lucrurile post-brancovenesti. Se pastreaza arhitectura, impodobirea in piatra, decoratia bogata, cu un pridvor cum nu mai exista altul in epoca, dar si decoratia exterioara care seamana mult cu cele orientale’. Biserica Stavropoleos este renumita si prin impresionanta colectie de obiecte de arta, din care fac parte icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist. De asemenea, biblioteca amenajata in incinta Bisericii Stavropoleos contine un important fond de carte veche, manuscrise si tiparituri in limbile romana, greaca si slavona. Sunt peste 40 de manuscrise si 200 de tiparituri, carti de cult sau manuscrise muzicale, unele din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea folosite si astazi in studii comparative pentru indreptarea editiilor utilizate in practica liturgica. ‘Asezamantul nostru are si o biblioteca, in primul rand cu foarte numeroase manuscrise, cred ca putine asezaminte bisericesti au atatea manuscrise muzicale cum sunt la Stavropoleos. Avem multa carte veche, donatia reputatului istoric Vasile Dragut, avem carti de arta, avem carti de istorie si carti de teologie, dar am facut si un ajutor pentru cei tineri, muzica rasariteana si muzica gregoriana, occidentala, imagini, iconografie rasariteana si occidentala, pentru ca acest loc este pentru tineri si pentru oricine doreste sa vina, atat romani cat si straini, sa vada, sa aiba contact direct si prin cartile pe care le pot citi, si prin ceea ce vad’.

Biserica parohiei Parcul Domeniilor din Bucuresti se afla in sarbatoare

Ridicarea sfantului lacas a inceput in anul 1937, iar in prezent se mai efectueaza anumite lucrari de finizare, dupa cum ne-a spus parohul bisericii, parintele Petre Zanfira: ‘Ca arhitect avem pe Ionescu Berechet. Pictura care s-a realizat este savarsita de domnul Raducanu Gheorghe. Datorita eforturilor enoriasilor a fost pictata absida altarului, dar si partile naosului pana la inaltimea de patru metri. Patriarhul Justinian a contribuit mult la realizarea catapetesmei, care este desavarsita, iar peretii au fost tencuiti pentru mozaic’.

Biserica Mantuleasa din Bucuresti are ca hram sarbatoarea ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’

Lacasul este unul din cele mai vechi din Capitala, fiind zidit in anul 1732. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la parintele paroh Ion Radulescu: ‘Biserica Mantuleasa, facuta celebra de Mircea Eliade, prin nuvela cu acelasi nume, este inaltata de niste negustori cu dragoste de Dumnezeu pe vremea domnitorului Grigorie Ghica, la 1734. Este zidita in stil arhitectonic brancovenesc. Biserica a pastrat putin din pictura ei exterioara, inflorituri decorative, iar restaurarea ei s-a facut intre anii 1924-1930, cand s-a inlaturat a doua turla’. Parintele Radulescu ne-a vorbit si despre lucrarile actuale de consolidare a Bisericii Mantuleasa: ‘In prezent facem lucrari de consolidare si restaurare a monumentului. Lucrarile sunt executate in proportie de 70%, insa trebuie sa mai schimbam acoperisul’.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Sibiu isi cinsteste ocrotitorii

Biserica actuala a fost construita intre anii 1975-1985, pe locul unui lacas mai vechi, dupa cum ne-a spus parintele paroh Gheorghe Sebu: ‘Constructia bisericii a inceput in anul 1975 si s-a ridicat pe amplasamentul unei bisericute mai vechi, dar pentru ca s-au inmultit numarul credinciosilor in cartierul respectiv a fost nevoie de o alta biserica monumentala. Lucrarile au fost terminate in anul 1985, cand a fost sfintita de IPS Antonie Plamadeala, biserica fiind un monument de frumusete, detinator al unui tezaur pictural de mare valoare, monument de cultura, de arta si simtire romaneasca, un monument nu numai pentru Sibiu sau pentru mitropolie, ci pentru intreaga tara’. Parintele Gheorghe Sebu ne-a evidentiat si contributia credinciosilor la constructia Bisericii ‘Sf. Arhangheli’ din Sibiu, lacasul fiind ridicat exclusiv cu bani de la enoriasi: ‘Biserica s-a realizat exclusiv prin contributia credinciosilor, deoarece era regimul respectiv cand nu se dadeau aprobari, credinciosi care au dat dobada de un mare devotament’.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Brasov isi sarbatoreste hramul

Construirea sfantului lacas a inceput in 1978 si s-a incheiat in 1984, fiind sfintit de catre IPS Antonie Plamadeala, fostul mitropolit al Ardealului. Prin ce se caraterizeaza biserica ne-a spus parintele paroh Stelian Manolache: ‘Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil este una dintre bisericile importante ale orasului Brasov. Ineditul acestei biserici consta in faptul ca are o multiregionalitate a credinciosilor, dar si prin tipul de constructie pe care il are. Biserica a fost inceputa in anul 1978, in timpul perioadei comuniste, prin lucrarea demna a unui preot deosebit, lucrarea durand pana in anul 1984, cand a fost sfintita de catre IPS Mitropolit Antonie al Ardealului. Este o biserica deosebit de monumentala care urmeaza specificul ardelenesc in constructia arhitecturala, in sensul ca este o biserica tip nava, in culori de tempera, iar intreaga constructie se intinde pe o suprafata de 800 metri patrati, fiind una dintre cele mai mari biserici din orasul Brasov’. Parintele Stelian Manolache ne-a prezentat si cateva dintre proiectele misionare si filantropice desfasurate la parohia Sf. Arhangheli din Brasov: ‘Biserica este implicata in numeroase activitati filantropice, sociale si culturale. La noi in biserica au trecut mari personalitati ale lumii noastre bisericesti, cum ar fi parintele Galeriu, parintele P.I. David, personalitati din strainatate, dar si inalti ierarhi care au sustinut conferinte. La noi au avut loc numeroase proiectii de film din lumea crestina si din actualitatea ecumenica. Pe plan filantropic, s-au pornit o serie de actiuni de cercetare a unor cazuri sociale deosebite, iar 20 de familii au primit si primesc diferite produse alimentare. De asemenea, am initiat o serie de actiuni de ajutor pentru oamenii aflati in probleme grave de sanatate, care aveau nevoie de diferite operatii chirurgicale’.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Radauti se afla in sarbatoare

Constructia lacasului a inceput in anul 1996, iar lucrarile au fost finalizate in acest an. Pe data de 8 octombrie 2006, biserica a fost sfintita. Mai multe detalii am aflat de la parintele paroh Iustin Calancea: ‘Biserica Sfintii Arhangheli din Radauti a fost construita incepand cu anul 1996, cu osteneala credinciosilor. Lucrarile au inceput cu multa truda. In primvara anului 1997 s-a ridicat un paraclis din lemn alb pentru a onora serviciile credinciosilor parohiei nou infiintate. Abia in anul 2002 am savarsit in biserica noua slujbele religioase. Tot atunci s-a inceput si pictura bisericii in tehnica fresca, in stil neobizantin, efectuata de catre pictorul Constantin Popescu din Radauti. Pana in 2004 a fost terminata pictura doar pe jumatate, apoi am montat centrala termica. In primavara anului 2006, a reinceput pictura si s-a terminat in vara aceluiasi an. In anul 2005 a fost montata si catapeteasma, lucrata in lemn de stejar. Sfintirea a fost oficiata de catre IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, in ziua de 8 octombrie 2006’.

Biserica ‘Sf. Voievozi’ din Ploiesti are ca hram sarbatoarea ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’

Parohia isi are numele de la primul hram al bisericii, din anul 1628, fiind al doilea locas de cult, ca vechime, din Ploiesti, dupa Biserica Domneasca. Un istoric al acestei biserici ne-a fost prezentat de catre parintele paroh Gheorghe Lazar, protopop al Protopopiatului Ploiesti: ‘Biserica Sf. Voievozi din Ploiesti este a doua biserica ca vechime din acest oras. Initial, aici a existat o biserica construita din barne de lemn, pe la anul 1648, insa devenind neincapatoare, la 1711 a inceput zidirea bisericii actuale, incheindu-se la anul 1720. Biserica noastra pastreaza stilul brancovenesc ca arhitectura’. Parintele Gheorghe Lazar ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare efetuate in perioada 2000-2005: ‘Intre anii 2000-2005 s-au realizat lucrari de consolidare si reparatii capitale, cu subzidire, s-a indepartat pictura veche, pentru ca ea nu avea valoare de patrimoniu si s-a realizat o pictura noua intre anii 2002-2005, in tehnica fresca. Biserica noastra a fost tarnosita cu inalta binecuvantare a PF Parinte Patriarh Teoctist, de catre PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, in Duminica femeilor mironosite, din 15 mai 2005’. De asemenea, parintele Gheorghe Lazar ne-a mentionat si doua din proiectele de amploare derulate la parohia Sf. Voievozi din Ploiesti: ‘Cel dintai se numeste ‘Pentru batranii nostri’, in care oferim zilnic paine si acordam ajutoare financiare lunar pentru batranii nedeplasabili aflati in evidenta. Data demararii acestui proiect dateaza din 1999. Al doilea proiect social se numeste ‘Aproape de semeni’, si in cadrul acestui proiect sprijinim un numar de 10 batrani, cu venituri foarte mici, prin oferirea saptamanala de pachete cu alimente. De asemenea, un asistent social se deplaseaza saptamanal la domiciliul varstnicilor inclusi in program, si se informeaza cu privire la problemele lor specifice cu care se confrunta ei, dupa caz acordand consiliere’.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din municipiul Targoviste isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a lacasului a fost pusa in anul 1998, iar sfintirea a avut loc in anul 2002. Parintele Gheorghe Safta, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘despre marea jertfa pentru ridicarea acestei biserici se poate scrie o adevarata istorie. Ea s-a nascut in ziua in care a aparut ideea zidirii si a fost urmata de nenumarate zile de alergare pentru obtinerea aprobarilor necesare construirii noului edificiu. Ziua de 28 februarie 1998, cand IPS Vasile Costin, arhiepiscopul Targovistei, insotit de un sobor de preoti, a venit la noi, a fost ziua sfintirii pietrei de temelie, tarnosirea ei avand loc in ziua de 26 mai 2002, fiind savarsita de IPS Nifon, arhiepiscopul Targovistei, insotit de un sobor de preoti si de multime de credoinciosi din oras si din imprejurimi’.

Biserica Alba din Roman se afla in sarbatoare

Sfantul lacas, care a fost ridicat la sfarsitul secolului al XVII-lea, este situat in centrul municipiului Roman si impresioneaza prin masivitatea sa, avand ziduri de piatra si caramida cu o grosime de 1,5 metri. Parintele Viorel Mitru, paroh al Bisericii Albe din Roman si consilier pe probleme administrativ-bisericesti al Episcopiei Romanului, ne-a prezentat cateva date despre istoricul acestui sfant lacas: ‘Biserica Sf. Voievozi este cunoscuta de la zidirea sa sub numele de Biserica Alba. A fost construita in forma care se vede astazi de Vel Spataru Vasile Cantacuzino, in anul 1695, dupa ce se surpase cea veche care fusese zidita de Stefan Tomsa Voievod si care durase cam 100 de ani. In popor circula traditia ca biserica, initial, a avut turn, dar din cauza inaltimii si a seismurilor de-a lungul timpurilor, a fost eliminat din constructie turnul, biserica fiind rezidita in forma de astazi. Este un locas de cult, maiestuos, ce depaseste pe toate celelalte din orasul Roman, inclusiv Catedrala episcopala. Are o grosime a zidurilor de 1,5 metri si o inaltime a acestora de peste 14 metri’. Parintele Viorel Mitru ne-a facut si o scurta descriere a catapetesmei, executata in 1922, care, chiar daca nu are o valoare istorica deosebita, impresioneaza prin bogatia si varietatea ornamentelor sale sculpturale, precum si prin vivacitatea cromatica a picturilor: ‘Podoaba cea mai de pret a acestui sfant locas este catapeteasma, lucrare de mare valoare artistica. Executata din stejar masiv cu o lungime de 8,2 metri, inaltimea de 9 metri, fiind sculptata cu deosebita si migaloasa maiestrie, reprezentand ghirlande de flori si ciorchini incarcati cu struguri de vie, opera unica de acest gen in toata Moldova’. De asemenea, parintele Viorel Mitru ne-a mentionat si cateva din proiectele care s-au derulat si cateva din lucrarile ce urmeaza sa fie derulate la aceasta parohie: ‘In anul 2005 s-au facut reparatii exterioare la acest locas de cult de catre specialisti. Avem in plan ca in anul 2007 sa amenajam curtea dupa exigentele patrimoniului bisericesc si cel al statului, iar dupa aceea vom face gardul imprejmuitor’.

Biserica parohiei Izvoare din Bacau are ca ocrotitori spirituali pe Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfantul lacas a fost ridicat incepand din anul 1827, marturii in acest sens pastrandu-se si la aceasta data. Parintele Ciprian Marius Closca, paroh al bisericii si consilier cultural al Episcopiei Romanului, ne-a spus ca ‘in anul 1827 se pare ca a avut inceput acest monument in Bacau, ridicat de catre boierii Pavel si Ana Cristea. Construirea bisericii a fost definitivata in anul 1844, marturii in acest sens existand pe cartile de slujba, pe clopotnita si pe un potir. Exista si un sfesnic deosebit de impresionant de mare, din alama, pe care este incrustat anul 1827’. De-a lungul timpului, biserica parohiei Izvoare din Bacau a fost supusa unor ample lucrari de restaurare. Ultimele reparatii s-au finalizat in anul 2002, cand biserica a fost resfintita. Lucrari au fost efectuate si in anul 2006, parintele Ciprian Marius Closca mentionand cateva dintre acestea: ‘Am efectuat o seama de reparatii interioare si exterioare la corpurile de la ansamblul eclesial-social pe care il avem in parohia noastra, cum ar fi o capela mortuoara, sala de mese, bucatarie, biblioteca, sala de protocol, un lumanarar frumos si modern. Am derulat si lucrari de restaurare a catapetesmei, care este originala, din 1844, cand a fost sfintita biserica, iar anul acesta s-a dotat biserica cu mobilier deosebit de frumos si util, vesminte si obiecte de cult’.

Biserica ‘Sf. Ingeri’ din Curtea de Arges isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost ridicat la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind recunoscut inca din acele vremuri prin pictura deosebita si prin podoabele cu care a fost inzestrat. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele Ilie Ghita, paroh al bisericii si protopop al Protopopiatului Curtea de Arges: ‘Biserica Sfintii Ingeri din Curtea de Arges este o biserica veche, ctitorita in 1717, de ierom. Damaschin. Citim in pisanie ca biserica a fost impodobita cu toate cele de trebuinta. Au fost adusi zugravi iscusiti, incat este o pictura foarte frumoasa, atragatoare, cu scenele bine organizate. Reparatii mai mari si serioase s-au facut intre anii 1927-1930. In 1958, biserica a fost inchisa cultului si a stat inchisa mai bine de 10 ani de zile, pana cand la staruinta enoriasilor s-a constatat starea de degradare si s-a hotarat ca biserica sa fie redeschisa in vremea PS Iosif al Ramnicului si Argesului’. Parintele Ilie Ghita ne-a vorbit si despre pregatirile ce se fac pentru a se marca in mod deosebit implinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii ‘Sf. Ingeri’ din Curtea de Arges: ‘Biserica noastra se apropie la varsta de 300 de ani de zile, si atunci vom sarbatori in mod deosebit acest eveniment. Ne straduim ca intr-un an sau cel mult doi ani sa fie invesmantata cu pictura noua. Am inceput lucrarile de restaurare. In viitor avem in plan sa facem un muzeu frumos si sa punem in el carte si obiecte vechi’. Tot astazi isi sarbatoreste hramul si Biserica ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ din cadrul scolii de aplicatie din Pitesti.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Toplita se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este o ctitorie a fostului mitropolit al Ardealului, Andrei Saguna, impresionand in special prin dimeniunile sale. Biserica a fost sfintita in anul 1903, iar in decursul timpului a fost supusa mai multor lucrari de consolidare si restaurare. Despre aceste lucrari ne-a vorbit parintele Iulius Berindei, parohul bisericii: ‘Biserica a fost sfintita in anul 1903 si, trecand peste 100 de ani de cand a fost sfintita, a fost in ultima vreme necesar ca sa intervenim la niste reparatii legate de incalzirea bisericii, fiind facuta toata din piatra, si locuind intr-o zona rece a fost nevoie sa refacem sistemul de incalzire prin pardoseala, apoi pardoseala a fost placata cu marmura alba. In continuare, urmeaza sa intervenim la refacerea iconostasului, in special icoanele de pe iconostas ca sa le schimbam, insa avem in proiect un monument tot din marmura alba, legat de parohia noastra, ridicat chiar la intrarea in oras. Monumentul consta intr-o troita la inaltimea de 4,5 metri, care va fi reprezentativa pentru parohia noastra si pentru credinciosii din parohie care au contribuit in mod deosebit’.

Biserica ‘Sf. Ingeri’ din Buzau isi cinsteste ocrotitorii

Lacasul a fost ridicat in anul 1883 pe locul unei alte biserici construite la sfarsitul secolului al XVI-lea. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Ioan Dumitran, protopop al Protopopiatului Buzau II: ‘Biserica Sf. Ingeri se afla in ordinea vechimii pe locul al IV-lea intre ctitoriile urbei noastre. Inceputurile ei sunt puse in vremea doamnei Neaga, intre 1577-1591, care a avut atatea legaturi cu partile Buzaului. Pisania nu mai exista, in schimb aceea din anul 1833 spune ca actuala biserica a fost zidita pe locul celei vechi in 1833. Este cunoscuta ca ‘biserica din paduri’. In timpul regulamentului organic ia fiinta, in apropierea bisericii, piata de marfuri, fructe etc. In intregul ei, biserica arata asa cum a iesit din mana mesterilor, in 1833′.

Vechea Catedrala ortodoxa a Oradiei isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas are o importanta deosebita, cuprinzand si istoria Episcopiei Oradiei, despre care ne-a vorbit parintele paroh Roman Pintea: ‘Biserica aceasta reprezinta fostul Centru eparhial al Oradiei si a jucat un rol foarte important referitor la consistoriul eparhial, care a dainuit aici de la inceput. In biserica noastra au slujit episcopi greci, sarbi, macedoneni si romani. Biserica este construita in 1768, fiind construita in timp de cinci ani de zile si este monument istoric, incat joaca un rol important in istoria Transilvaniei, ca si centru si lacas de credinta si spiritualitate romaneasca’. La Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Oradea functioneaza din anul 1995 un asezamant social, medical si religios, un camin de batrani si o cantina sociala. ‘Aici, inca din 1995 functioneaza un asezamant social, militar si religios, un camin de batrani, o cantina sociala, cabinete medicale cu medic de familie, cu medic generalist, cu medic de fizio-kinetoterapie si cu cabinet de gimnastica medicala, masaj etc., deci toata partea medicala, partea sociala, iar recent am dat in folosinta si a doua parte din constructie, adica mansarda, unde avem 15 saloane pentru oamenii de varsta a treia’, a adaugat parintele Roman Pintea.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Baia Mare se afla in sarbatoare

Constructia bisericii a inceput in anul 1993, iar in 2004 lacasul a fost sfintit. Mai multe detalii despre biserica, despre lucrarile care s-au derulat in ultima perioada si despre proiectele ce urmeaza a se derula am aflat de la parintele paroh Viorel Gavra: ‘Constructia bisericii a durat peste 10 ani, fiind sfintita in 2004, insa am incercat sa mai amenajam unele lucruri, am imprejmuit biserica, am pus o statie de amplificare si de sonorizare in biserica. Intentiile noastre sunt ca sa ne apropiem mai mult de generatia tanara, in sensul ca dorim ca sa organizam cu elevii din cadrul parohiei noastre anumite meditatii la biserica, impreuna cu cadrele didactice. Pe linie administrativa dorim sa mai aducem imbunatatiri la biserica, vrem sa amenajam subsolul bisericii ca sa aiba functionalitate si sa putem sa-l transformam intr-un mic muzeu’.

Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Resita isi cinsteste ocrotitorii

Lacasul a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea in centrul Resitei, insa in timpul regimului comunist a fost mutata cu 55 de metri, pe un amplasament unde se afla si astazi. Un scurt istoric al bisericii si motivele pentru care lacasul a fost mutat ne-au fost oferite de catre parintele paroh Ioan Albu: ‘Biserica a fost inaltata la mijlocul secolului al XIX-lea, pe locul unei alte biserici mai vechi, pe vatra romaneasca a orasului Resita. In 1978, s-a vrut demolarea bisericii, lucru care a intaratat credinciosii, insa au evitat distrugerea bisericii si s-a recurs la solutia translarii ei, care s-a facut in 1984-1985, ea fiind mutata 55 de metri, inaltata cu 1,5 metri si consolidata in mod deosebit. In 1988, in jurul bisericii, s-a construit un corp care sa acopere biserica pentru a nu mai fi vazuta de regimul comunist’. Parintele Ioan Albu ne-a vorbit si despre investitiile ce se deruleaza in prezent la parohia Sf. Arhangheli din Resita: ‘Pana la Craciun vom pune un clopot la sistemul electronic, iar in aceste zile incercam sa finalizam lucrarile la capela cimitirului nostru’.

Comentarii Facebook


Știri recente