„Suntem chemați să dăm o mărturie credibilă despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu”

Luni, 18 ianuarie, la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif” din București, s-a deschis „Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. Tema din acest an are la bază cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, din Evanghelia Sfântului Luca, capitolul 24, versetul 48: „Voi sunteți martorii acestora”.

Anul acesta, întâlnirile din cadrul „Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor” aniversează împlinirea a 100 de ani de la Conferința Mondială a Misiunilor, care a avut loc la Edinburgh, Scoția, în anul 1910. Întâlnirea de luni seara, la care au participat reprezentanți ai diferitelor Biserici creștine din București, preoți și credincioși, a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București.

Celebrarea liturgică a fost deschisă de reprezentantul Bisericii Evanghelice Luterane C.A. Germană și S.P. Maghiară, urmat de reprezentanții Bisericii Armene, Bisericii Reformate Calvineum, ai Bisericii Greco-Catolice. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a ținut cuvântul de învățătură, în care a arătat participanților necesitatea înălțării rugăciunii către Bunul Dumnezeu pentru a găsi în noi curajul de a face mai mult și de a lupta mai mult pentru împlinirea acestui deziderat. „Tema octavei de rugăciune este inspirată din capitolul 24, al Evangheliei Sfântului Luca, în care Mântuitorul Hristos se face mărturie Învierii, pentru a se propovădui în toată lumea pocăința la toate neamurile, iar Sfinții Apostoli se fac martori ai propovăduirii Învierii, martori ai faptelor minunate prin care Și-a adeverit dumnezeirea Sa, și după ce au fost luminați prin harul Sfântului Duh ca să priceapă Scripturile și să le interpreteze ca împliniri ale profețiilor, din martori oculari ai morții și Învierii Domnului Hristos, au devenit mărturisitori plini de zel în toată lumea propovăduind pe Hristos Cel răstignit și înviat, dându-Și viața pentru acest adevăr fundamental care definea, deja, viața lor”, a spus PS Ciprian.

În continuare, PS Ciprian a subliniat faptul că mărturisirea credinței a continuat până astăzi, dar unii au rătăcit de la adevăr sau au apostaziat, însă Biserica Creștină prin slujitorii ei fideli nu a abdicat de la misiunea ei, iar astăzi, slujitorii împreună cu credincioșii „suntem chemați să dăm o mărturie credibilă despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu și avem datoria să mărturisim cu timp și fără timp, mai ales în aceste vremuri cumplite, când omul contemporan se îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu, implicit, de aproapele său, omul care se comportă ca și cum Dumnezeu nu ar exista în această lume dominată de patimi. Astfel, suntem chemați, ca martori ai celor propovăduite de Apostoli, să dăm mărturie despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu, pentru ca oamenii să aibă viață din belșug”, a mai spus PS Episcop vicar patriarhal Ciprian. În finalul cuvântării, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a subliniat importanța acestei adunări anuale și a transmis celor prezenți binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La sfârșitul celebrării liturgice, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, a explicat participanților că mărturia o dăm pentru mântuirea noastră și a evidențiat că în cadrul adunărilor din această Săptămână de Rugăciune trebuie să știm că de fapt cu toții, urmând pe Hristos, Calea, Adevărul și Viața, căutăm mântuirea noastră și a lumii întregi.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor continuă până luni, 25 ianuarie, când se va încheia cu o celebrare liturgică în Catedrala patriarhală ortodoxă din București.

Comentarii Facebook


Știri recente