Sucevenii sunt chemați să susțină reabilitarea a două biserici din județ

Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național (DCCPCN) Suceava face un apel către suceveni să trimită SMS-uri săptămâna viitoare, după difuzarea emisiunii „Restaurare”, ce va fi difuzată duminică, 4 octombrie, începând cu ora 16:00 de TVR1, emisiune ce promovează monumentele istorice uitate de vreme din România, informează News Bucovina.

„Monumentele care primesc cele mai multe apeluri primesc bani pentru restaurare. Emisiunea este una de promovare a unui monument ce va fi restaurat, conservat și pus în valoare prin strângerea de fonduri prin telefon. Din județul Suceava au fost selectate 3 monumente ce vor concura cu alte 27 pentru clasarea pe primul loc și respectiv obținerea fondurilor necesare lucrărilor”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă directorul DCCPCN Suceava, Daniel Hrenciuc.

Cele trei monumente sunt Curtea Domnească Suceava, Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți și Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Reuseni.

„Curtea Domnească este un monument unic la est de Carpați, cea mai amplă și binecunoscută curte domnească. Acest ansamblu va fi susținut de cunoscuta prezentatoare Andreea Marin”, a spus Daniel Hrenciuc, cu mențiunea că acest monument nu era o reședință, ci un centru administrativ, iar acum a devenit un pol al Sucevei, un centru civic, cel mai important simbol care până acum „s-a aflat într-o anumită stare din anumite motive”.

În opinia șefului DCCPCN, „acest pol deschide perspectiva dezvoltării unui amplu proiect de punere în valoare a Centrului aulic al capitalei Moldovei secolelor XV-XVII”. Daniel Hrenciuc a precizat că DCCPCN Suceava s-a implicat, deocamdată metodologic și prin consultanță de specialitate, pentru demararea unui proiect de valorificare a potențialului turistic al Curții Domnești. Proiectul va avea două etape, una de igienizare, asigurarea iluminatului și împrejmuire – finanțată integral de Primăria Suceava și un pe termen lung, prin parteneriat între Primăria și CJ, de realizare a unui Parc arheologic, șantier școală și a unor spații cu diverse destinații culturale. Îndemnând sucevenii să sune, șeful DCCPCN a precizat că SMS-urile vor fi taxate cu 1 euro, la un număr și un indicativ ce vor fi difuzate în cadrul emisiunii.

Comentarii Facebook


Știri recente