„Substanța morală a dreptului”, o nouă carte lansată de Mitropolitul Olteniei

Sâmbătă, 4 aprilie 2009, în incinta Casei Universitarilor din Craiova, a avut loc o dublă lansare de carte: „Substanța morală a dreptului”, aparținând Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, decanul Facultății de Teologie, și „Constituția României comentată”, a prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, decanul Facultății de Drept „Nicolae Tituescu” din Craiova.

La eveniment au participat cadre didactice de la cele două facultăți, profesorii Patric Charlot și Jan Olivier – reprezentanții Universității Bourgogne din orașul francez Dijon, delegați ai autorităților locale, precum și câțiva studenți. În deschidere au fost rostite mai multe cuvinte de laudatio pentru cele două lucrări.

Cartea Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu, „Substanța morală a dreptului”, face o cercetare în detaliu asupra fenomenelor moral-religioase care au contribuit la viața societății. Pe firul istoric, autorul analizează conceptele morale întâlnite în sistemele juridice ale timpului, demonstrând că persoana este măsura tuturor lucrurilor, aceea care produce legea. Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța locului pe care îl ocupă persoana ca fundament și direcție pentru normele de drept: „De când am început această investigație, am ajuns la concluzia că omul este măsura tuturor lucrurilor, nu un om simplu, un anonim, ci persoana, pentru că persoana este, în primul rând, purtătoare de valori și tot persoana este aceea care produce legea, iar legea este sădită în interiorul persoanei, pentru că nu putem vorbi de legi care să fie din exterior spre interior, ci din interior spre exterior. Cartea noastră, «Substanța morală a dreptului», își propune încă de la început să descifreze rădăcina dreptului. Prin acest studiu am încercat să pătrundem toate sistemele juridice încă de la începuturi, încă de la lumea greco-romană, apoi la marii juriști ai Evului Mediu și, în cele din urmă, la cei ai lumii contemporane care s-au ocupat de drept”, a spus Înaltpreasfințitul Irineu. În continuarea discursului său, Mitropolitul Irineu a vorbit despre importanța moralei ca substanță a normelor de drept.

Despre cele două lucrări a vorbit și dl. prof. Ion Dogaru, care, după ce a apreciat valoarea celor două scrieri, a subliniat legătura dintre ele: „Este pentru prima dată când se face o legătură directă între Biserică și drept. Liantul acesta definește cumva, găsește numitorul comun între Dumnezeu, morală și drept. Se pornește de la datul natural, de la legea naturală cu care toți oamenii se nasc și mor”.

Lucrarea domnului prof. Dan Claudiu Dănișor face un comentariu detaliat la Titlul I al Constituției, autorul încercând o stabilizare a sistemul constituțional existent prin modificarea impulsurilor sociale.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente