Subredacțiile Cotidianului „Lumina”

Alături de redacția centrală de la București, cotidianul „Lumina” mai are și patru subredacții la Iași, Sibiu, Timișoara și Craiova.

Inițiativa creării edițiilor regionale de Moldova, Transilvania, Banat și Oltenia a fost primită cu foarte bine de cititorii din provincie. Prima ediție locală a fost cea de la Iași, acolo unde a luat naștere proiectul cotidianului Patriarhiei Române, fiind de altfel singura subredacție care își tipărește ediția fără să o mai trimită la București pentru editare.

„Colaborarea cu ediția națională a Ziarului Lumina se înscrie în linia misionară a Bisericii Ortodoxe Române cu deosebirea că trunchiului comun de pagini îi sunt adăugate actualități din viața religioasă și socială locală. Această colaborare nu este doar cu sens unic, ci la rândul ei, ediția națională preia pagini din ediția regională de Moldova”, a arătat Lucian Apopei, secretar general Ediția de Moldova.

Toate celelalte subredacții au fost înființate anul trecut. Edițiile de Transilvania și Banat au apărut la început împreună însă astăzi sunt deja formate două subredacții.

„Proiectul anunțat de Patriarhia Română privind înființarea unor ediții regionale în februarie 2010 a beneficiat imediat de sprijinul Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, astfel încât eparhiile din această zonă a României să aibă un mijloc de informare mai eficient”, a spus Oana Rusu, redactor șef Ediția de Transilvania.

„Momentul din 4 octombrie 2010 a însemnat o lumină pentru noi, cei din Banat, o lumină care să ducă într-adevăr cât mai multă lumină în sufletul celor care citesc Ziarul Lumina, pentru că vor găsi cele mai importante evenimente din viața bănățenilor și a eparhiilor care aparțin de Mitropolia Banatului”, a subliniat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Proiectul Ediției de Oltenia era și el necesar pentru toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei.

„De la înființare și până în prezent în Arhiepiscopia Craiovei și nu numai Ziarul Lumina, respectiv, Ediția de Oltenia, a crescut o creștere valorică de apreciere în fața clerului oltean. Am primit semnale prin care ne-am dat seama că foarte mulți părinți citesc ziarul, iar mănăstirile, de asemenea, sunt direct interesate de această publicație”, a evidențiat părintele diacon Ioniță Apostolache, redactor șef Ediția de Oltenia.

În viitorul apropiat se dorește tipărirea unei ediții internaționale a hebdomadarului „Lumina de duminică” și, pentru a reflecta activitățile parohiilor ortodoxe românești din stânga Prutului, apariția unei ediții regionale de Moldova și Basarabia.

Comentarii Facebook


Știri recente