Subcomisia de Statut a Sfântului Sinod s-a întrunit la Reședința Patriarhală

La Reședința Patriarhală din București, s-a întrunit astăzi, 18 mai, Subcomisia pentru Statut și Regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Pe ordinea de zi a discuțiilor se află modificarea regulamentului Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Bisericii Ortodoxe Române. Participanții vor face observații și propuneri asupra proiectului noului regulament, întocmit de Cancelaria Sfântului Sinod și discutat, în prealabil, cu reprezentanții Mitropoliilor.

În deschidere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat necesitatea înlocuirii actualului cadru de funcționare a Casei de Ajutor Reciproc: „Suntem într-un fel obligați să aducem la zi vechiul regulament, întrucât s-a schimbat contextul social și în același timp trebuie să continuăm o tradiție frumoasă, încât lucrurile să corespundă îmbinării libertății unei Case de Ajutor Reciproc a clerului și salariaților din eparhii, pe de o parte, dar și comunicării, comuniunii și coresponsabilității în centrul eparhial”, după cum informează Radio TRINITAS.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului Albei, Crișanei și Maramureșului a precizat că „Pe ordinea de zi este un singur punct și anume, se discută Regulamentul Casei de Ajutor Reciproc. Această slujire caritativă este în Biserică de multă vreme, ori pentru acest lucru trebuie să fie un mod de a lucra unitar în Patriarhie și atunci se va discuta Regulamentul Casei de Ajutor Reciproc, ca apoi să ne putem ghida după Regulamentul nou și să nu facem greșeli din punct de vedere legal”.

Subcomisia de lucru, întrunită la Patriarhie, este forma restrânsă a Comisiei speciale pentru Statut și Regulamente a Sfântului Sinod.

„Hotărârea Sfântului Sinod s-a stabilit ca pregătirea principalelor documente normative din cadrul Bisericii, Statutul și Regulamentele să fie adoptate după anumite proceduri de consultare. Este o elaborare care se realizează în timp cu foarte multă atenție. Și de aceea primul nivel al acestei elaborări pornește din analiza textului pregătit de către specialiștii din cadrul Patriarhiei Române de către această subcomisie care este alcătuită din Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și din Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei și Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu, alături de o serie de specialiști clerici și mireni”, a explicat Pr. Ionuț Corduneanu, Vicar-administrativ patriarhal, după cum informează TRINITAS TV.

Casa de Ajutor Reciproc a Bisericii Ortodoxe Române este o instituție de întrajutorare non-profit.

„Acest termen nefericit folosit de către legislație de fapt tot legislația îl explică atunci precizează că după ce din această zisă dobândă s-au scăzut cheltuielile necesarii funcționării, materiale, papetărie, eventual 1-2 angajați, contabil, după aceea suma care rămâne din așa zisa dobândă trece tot în contul celui care a plătit-o. Deci, nu rămâne vreo diferență de așa zis profit. Aceste împrumuturi de care lumea are nevoie pot fi acordate și altcuiva decât salariaților, pe când Casele de Ajutor Reciproc sunt pentru salariații anumitor entități, în cazul de față eparhii, parohii, cântăreți”, a mai precizat Pr. Ionuț Corduneanu.

Concluziile întâlnirii de astăzi vor fi transmise eparhiilor din Patriarhia Română pentru eventuale amendamente, care se vor fi dezbătute, apoi, de Comisia pentru Statut și Regulamente. Documentul final redactat de aceasta va fi supus aprobării Sfântului Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…