Studiu geotehnic al terenului unde se va construi Catedrala Mântuirii Neamului

Pe Dealul Arsenalului din București, locul pe care va fi amplasată viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, ieri, 1 octombrie a.c., în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a autorităților locale și a colaboratorilor din Administrația Patriarhală, a avut loc un studiu geotehnic, pentru cercetarea locului pe care vor începe lucrările de construcție.

Arhitectul Eugen Iordăchescu a explicat că, pentru pregătirea lucrărilor de începere a lucrărilor, s-a realizat până în prezent defrișarea locului și au fost efectuate și lucrările de ridicare topografică. „A fost pichetat și bornat tot terenul nostru care are 11 hectare. L-am delimitat, îl știm și am început acum lucrările care se fac la orice construcție nouă, de cunoaștere a terenului. Am făcut în primul rând un studiu geoelectric pentru documentarea lucrărilor edilitare de suprafață, de mică adâncime. Astăzi, am început lucrările, cu sprijinul firmei «Agisfor», care va trebui să execute patru foraje pe viitorul amplasament, stabilit împreună cu domnul arhitect Vlădescu, pentru a cunoaște natura terenului până la o adâncime de 30-40 de metri. Aceasta, pentru că noua construcție este prevăzută cu două subsoluri și un demisol, iar de la cota zero construcția va fi ridicată la o înălțime de 100 de metri”.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh a evidențiat faptul că ridicarea noii catedrale este, pe de o parte, o obligație morală, iar pe de altă parte este o necesitate de ordin pastoral liturgic și practic, deoarece actuala Catedrală este neîncăpătoare. „Rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru mijlocirile Maicii Domnului să ajungem cât mai curând posibil să vedem acoperișul catedralei celei noi, pentru că este o necesitate pentru credincioși și pentru toate ceremoniile naționale bisericești, fiind totodată și împlinire a unei dorințe de decenii, mai ales a primului patriarhului al României, Miron Cristea, și o dorință fierbinte a patriarhului vrednic de pomenire, Teoctist. Ceea ce trebuie să transmită această biserică, pe lângă aspectul practic, este acela al spiritualității și demnității românești. Nu concurăm cu clădirile din jur, dar vrem să avem o biserică și este necesar să unim toate valorile spirituale din țară în forma unui simbol. De aceea, viitoarea catedrală va avea un mare pridvor, pentru că pridvorul la biserică și cerdacul la casă arată legătura omului cu natura și cu vecinii. Biserica însăși este pridvor al Împărăției Cerurilor și locul în care noi ne pregătim pentru înviere și pentru înălțare duhovnicească, în iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Părintele Patriarh.

În curând se va organiza un program al desfășurării acțiunilor și se va începe, de asemenea, activitatea de proiectare a infrastructurii, astfel încât în primăvara anului 2009 să înceapă efectiv lucrările.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 229/ 2 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente