Studenții teologi au fost binecuvântați de IPS Irineu

Studenții Facultății de Teologie din Craiova au participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar, 2012-2013. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care i-a binecuvântat și a rostit cuvânt de învățătură, informează „Ziarul Lumina”.

Anul universitar 2012-2013 a început pentru studenții craioveni prin tradiționala festivitate de deschidere, organizată în incinta universităților din Cetatea Băniei. Ca de fiecare dată, evenimentul a fost precedat cu o întrunire solemnă a cadrelor didactice și delegaților din partea autorităților locale și de stat, în Sala Albastră a universității. În deschidere, un sobor de preoți profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova au oficiat slujba de Te Deum. A urmat șirul alocuțiunilor rostite de oficialitățile invitate la eveniment. Ceremonia universitară a luat sfârșit printr-un concert susținut în holul instituției de corala Teatrului Liric ‘Elana Teodorinii’ din Craiova.

‘În misiunea noastră, comunicarea este cea mai importantă’

Pentru studenții teologi, începutul de an universitar a fost marcat de întrevederea cu Înalt Preasfințitul Irineu. Adunați în sala de curs 502, tinerii teologi au primit binecuvântarea și povața arhierească a Mitropolitului Olteniei, care le-a vorbit despre importanța și rolul pe care îl au în sânul Bisericii Ortodoxe și în dezvoltarea învățământului teologic. ‘Trebuie să ne pregătim prin inteligența noastră dată de Dumnezeu, și să ne silim prin nevoința de a învăța pentru a înălța spiritul nostru dincolo de materialitatea lumii acesteia. Prin teologie noi nu facem decât să ne educăm pentru a deveni oameni într-o societate în derivă. Cârmaciul și Cârma corăbiei noastre este Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În misiunea noastră, comunicarea este cea mai importantă. Ea stabilește legătura permanentă dintre noi ca persoane responsabile, create după chipul lui Dumnezeu. Legătura aceasta trebuie să existe permanent în inimile noastre pentru că ea ne poartă dincolo de materie și ne înalță la cele de sus, așa cum spune îndemnul de la Sfânta Liturghie: ‘Sus să avem inimile!” În continuare, IPS Mitropolit i-a îndemnat pe studenții teologi să stăruie în învățătură pentru a deveni ‘lumină celorlalți’. ‘Trebuie să aveți dorința ca prin învățătură să ajungeți la culmile cele mai înalte ale spiritualității și ale desăvârșirii creștine. În acest demers trebuie să dați dovadă de multă corectitudine, de atenție și de responsabilitate. Nu lăsați lucrurile de pe o zi pe alta, ci întotdeauna faceți ca să vă rămână foarte puține lucruri de rezolvat pentru ziua de mâine, care are lucrurile ei și responsabilitățile ei!’, a conchis IPS Irineu. La final, Părintele Mitropolit i-a anunțat pe studenți că sâmbătă, 6 octombrie, va avea loc inaugurarea noului sediu al Facultății de Teologie din Craiova.

Cunoașterea lui Dumnezeu – ‘act de cunoaștere personală’

‘La pragul cărților deschise’, preoții profesori, ostenitori la catedrele facultății, au fost alături de studenții lor, adresându-le îndemnuri și încurajări spre spor la învățătură. ‘Bucuria începutului de an este ancorată pe dorința noastră de a ne angaja într-un proces de cercetare și de lucru duhovnicesc pentru că acesta asigură finalitatea actului de educație în perspectiva teologică. De aceea, rugămintea noastră este ca studenții noștri să caute experiența lucrului descoperit în carte și bucuria de a avea cunoștințele și cunoașterea lui Dumnezeu ca act de cunoaștere personală. Le dorim, de asemenea, ca la acest nou început să caute mai întâi comuniunea cu Dumnezeu, care este de altfel finalitatea tuturor demersurilor noastre’, a mărturisit preotul lect. univ. dr. Adrian Ivan, titularul Catedrei de catehetică-omiletică din cadrul Facultății de Teologie din Craiova.

La acest început de an, Facultatea de Teologie din Craiova are, pe lângă specializările de doctorat, masterat și teologie-pastorală (licență) și o nouă secție de artă sacră.

Comentarii Facebook


Știri recente