‘Strategia de Ocupare și Calificare prin Învățare și Activități pentru Libertate’ – proiect de reintegrare socială a deținuților

Prin proiectul social ‘Strategia de Ocupare și Calificare prin Învățare și Activități pentru Libertate’, lansat ieri, 8 iulie, deținuții vor participa la cursuri de formare profesională. Vor beneficia de servicii de consiliere, mediere și orientare profesională.

Penitenciarele participante în proiect, în număr de 36, vor elabora propuneri privind măsuri inovative de reintegrare pe piața muncii și reintegrare socială. 60 de lucrători din sistemul penitenciar vor fi instruiți în domeniile: pregătire de formatori, elaborarea și managementul proiectelor, dezvoltarea culturii antreprenoriale și a inițiativelor de angajare și autoangajare în cadrul economiei sociale.

Scopul acestui proiect este diminuarea inegalității de șanse a foștilor deținuți. Se urmărește ca serviciul de (re)integrare socială să devină sustenabil prin promovarea de modele alternative de sprijinire a ocupării, precum și dezvoltarea de servicii pentru integrarea în muncă, dezvoltarea angajabilității în entități ale economiei sociale și generarea de locuri de muncă flexibile și inovative.

Proiectul este dezvoltat în parteneriat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, Federația Filantropia, Patriarhia Română și cinci instituții publice și organizații civile din Italia. Proiectul, ce va dura 36 de luni, este finanțat de Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

‘Obiectivele specifice proiectului sunt creșterea nivelului de cunoaștere, înțelegerea și schimbul de experiență în economia socială, dezvoltarea oportunităților de integrare pe piața muncii a foștilor deținuți, experimentarea și testarea unor programe de ocupare a noi locuri de muncă. Proiectul urmărește să stabilească parteneriate de tip public-privat care să sprijine (re)integrarea economică și socială’, a declarat părintele Dorel Moțoc, consilier patriarhal din cadrul Sectorului Social-filantropic al Patriarhiei Române, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

În toate eparhiile din țară va fi realizat un studiu de fezabilitate. Un studiu similar va fi realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor la nivelul unităților proprii. Rezultatele obținute vor fi folosite pentru indicarea locurilor cel mai pregătite din punctul de vedere al capacității organizaționale și din perspectiva orientării strategice, pentru dezvoltarea a două întreprinderi sociale în cadrul cărora vor lucra foști deținuți și alte persoane în situații de risc social.

Echipele locale vor beneficia de instruire, vizite de studiu și acces la baza informațională. Partenerii italieni vor oferi consultanță și sprijin pentru desfășurarea optimă a activităților de proiect.

Misiune pentru incluziune

Evenimentul de ieri a fost deschis de Ioan Băla, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar prezentarea proiectului a aparținut doamnei Mihaela Bonațiu, comisar-șef de penitenciare și manager de proiect. Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, iar diaconul Cosmin Grigorescu a reprezentat Federația Filantropia. După prezentarea partenerilor din proiect, părintele consilier patriarhal Dorel Moțoc a susținut prelegerea ‘Misiune pentru incluziune’. După prezentarea tuturor referatelor au avut loc dezbateri și concluzii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…