Steinhardt evocat la Academia Română

În Aula Academiei Române a avut loc astăzi, 4 iulie 2012, sesiunea de comunicări științifice „Centenar Nicolae Steinhardt”, informează TRINITAS TV. Evenimentul face parte din seria manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea monahului Nicolae Delarohia, eseist, critic literar și gânditor creștin. În deschiderea sesiunii, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Memorialul durerii transfigurat în Jurnal al fericirii”, adresat organizatorilor și participanților.

„Ca omagiu adus memoriei părintelui Nicolae Steinhardt cu prilejul centenarului nașterii sale, binecuvântăm și apreciem inițiativa Mănăstirii Rohia, care, împreună cu Fundația „Nicolae Steinhardt” și Academia Română, organizează în data de 4 iulie 2012 o sesiune științifică de comunicări în Aula Academiei Române.

Personalitatea sa dinamică și complexă, fervoarea credinței și dragostea sa pentru Ortodoxie trebuie prețuite și cunoscute, fiind expresia bucuriei întâlnirii personale cu Hristos Domnul.

Marginalizat, prigonit și arestat, supus rigorilor detenției din închisorile comuniste de la Jilava, Gherla și Aiud, Steinhardt L-a descoperit pe Hristos Cel răstignit și înviat, Care îi transformă suferințele în fericire.

Convertirea la Ortodoxie a avut o importanță majoră pentru viața spirituală a lui Steinhardt. Botezul său din celula de la Jilava i-a modificat existența și i-a marcat întreaga viață. Opera sa literară ulterioară poartă pecetea întâlnirii sale cu Hristos„.

Centenarul Nicolae Steinhardt a reunit ierarhi ai Bisericii noastre, academicieni, oameni de cultură, clerici și monahi care l-au cunoscut, dar și iubitori ai operei Monahului Delarohia.

„Nicolae Steinhardt este o personalitate unică în cultura românească atât prin preocupările și contribuțiile sale cât și prin viața cu totul și cu totul neobișnuită pe care a avut-o. Născut în iulie 1912 s-a stins în martie 1989, cu câteva luni înainte de marea schimbare și păcat că n-a ajuns să o trăiască. A fost scriitor, publicist, critic literar și jurist și a avut numeroase contribuții în aceste domenii, mai ales ca scriitor și publicist”, a precizat Acad. Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române.

„Momentul de astăzi era o datorie sufletească pentru noi, pentru cei ce trăim și îl admirăm după ce a plecat în eternitate sau punctăm sorocul acesta de o sută de ani de la nașterea lui. Aducându-ne aminte de el așa cum l-am cunoscut rămâne ca o icoană frumoasă luminoasă de creștin adevărat care vorbea sincer așa cum vorbea Domnul nostru Iisus Hristos. După cuvântul Scripturii, suferind rigorile, chinurile, pedeapsa sistemului comunist L-a găsit pe Hristos acolo și și-a găsit fericirea, Jurnalul Fericirii, în suferință fericirea. Poate în genul în care spun și Părinții Patericului că numai pomul care este bătut de vânturi prinde rădăcină, numai creștinul care este încercat de necazuri și de suferință se întărește și devine un mărturisitor așa cum a fost și Steinhardt”, a menționat ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„Toate evenimentele care s-au desfășurat de-a lungul anilor din momentul în care Părintele Nicolae a plecat la Domnul au avut darul de a cristaliza personalitatea și prestigiul Părintelui Nicolae care fără îndoială este unul aparte în cultura românească și în istoria monahismului românesc. Ceea ce s-a petrecut astăzi însă este punctul culminant al unei activități pe care Mănăstirea Rohia și Fundația Steinhardt au făcut-o în timpul acestor ani”, a explicat PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La final, părintele Nicolae Steinhardt a fost numit, post-mortem, membru de onoare al Academiei Române.

„Noi considerăm că în opera lui Steinhardt se găsesc elemente evident filosofice și ca atare am și considerat, mă refer aici la secția noastră, că merită să fie ales ca membru post-mortem al Academiei Române și să figureze alături de Constantin Noica, pe care l-a urmat toată viața la bine și la rău, să-l urmeze acum la bine, adică îi facem cinstea cuvenită”, a arătat Acad. Alexandru Surdu, Secția de Filosofie a Academiei Române.

Un simpozion național dedicat monahului Nicolae Steinhardt va fi organizat, spre sfârșitul lunii, și la Mănăstirea Rohia, 100 de ani de la nașterea sa împlinindu-se pe 29 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente