La Muzeul Național de Istorie a României este expus luna aceasta, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, un steag al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, recuperat de statul român de la Mănăstirea Zografu, din Sfântul Munte Athos. După cum ne informează TRINITAS TV, micro – expoziția cuprinde și informații despre recuperarea și restaurarea steagului, inclusiv documente de la ceremonia oficială de la Sorbona din anul 1917, atunci când stindardul a fost recuperat de Regatul României.
După cum a declarat dl. Ernest Oberlander – Târnoveanu director MNIR, exponatul este „un steag liturgic, de ceremonie, folosit pentru procesiunile legate de hramul mănăstirii Zografu, care era chiar Sfântul Gheorghe”. Nu este un steag de luptă cum s-a presupus în mod eronat. După legenda postată la Mănăstirea Zografu el a fost lucrat de fiica voievodului, însă nu avem dovezi certe”, a mai spus directorul muzeului.
Steagul se află în patrimoniul Muzeului încă din anul 1970, însă nu a putut fi expus din cauza stării de degradare în care se afla. Restaurarea exponatului a durat 7 ani.
„Între 1903 – 1914 piesa originală a fost grav afectată de călugării de la Mănăstirea Zografu, în sensul că, de pe suportul de mătase purpurie dublat cu in, au fost tăiate aplicațiile în fir de argint auri și acestea au fost lipite cu clei de tâmplărie pe o bucată de catifea Prin trecerea timpului cristalizarea cleiului a făcut din acestea o substanță extrem de dură care a început să distrugă rămășițele de mătase și firul de argint”, a mai spus Ernest Oberlander – Târnoveanu, director MNIR.
Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea și are dimensiunile: 1,24 m L și 0.95 m l. Seria „Exponatul lunii” a fost lansată în luna aprilie.
Steagul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare va fi expus între 27 august și 9 septembrie și la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Până atunci însă îl puteți admira în foaierul Muzeului Național de Istorie din București, de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.