Staretul Manastirii Vladiceni, judetul Iasi, a trecut la cele vesnice

Parintele protosinghel Meletie Cucoara a trecut la cele vesnice seara trecuta, la varsta de 46 de ani. Parintele si-a inceput viata monahala la Manastirea Horaita, judetul Neamt, in anii ’80, iar in 1993, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, l-a hirotesit protosinghel. Mai multe amanunte despre parintele Meletie am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Trecerea sa din aceasta viata la o varsta inca tanara a indurerat inimile ostenitorilor de la Centrul eparhial, in primul rand a IPS Mitropolit Daniel, a soborului Manastirii Vladiceni, a monahilor si slujitorilor Bisericii care l-au cunoscut. Protosinghelul Meletie, care a condus 10 ani Manastirea Vladiceni, a intrat in viata monahala la Manastirea Horaita, din tinutul Neamt, in anii ’80, in timpul staretiei arhim. Zenovie Ghidescu. In obstea Manastirii Horaita, parintele Meletie s-a remarcat ca un foarte harnic monah, fiind econom in obstea acelei manastiri. Cu prilejul sfintirii bisericii mari a Manastirii Horaita, in 1993, IPS Mitropolit Daniel l-a hirotesit, in luna iulie 1993, protosinghel’.

De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre activitatea desfasurata de catre parintele protosinghel Meletie Cucoara la Manastirea Vladiceni in cei 10 ani in care a fost staretul acestui sfant lacas: ‘La Manastirea Vladiceni, in timpul staretiei sale, cu ajutorul Centrului eparhial Iasi si a unor manastiri care s-au implicat in lucrarile derulate in acest rastimp, s-a construit o frumoasa biserica, care a si fost pictata, s-a amenajat un paraclis, s-a construit o casa monahala si acum era in lucru un nou corp pentru monahi, cu trapeza si cu cateva chilii pentru monahi. Manastirea Vladiceni a renascut in acesti ani dupa ce o perioada de 40 de ani a fost inchisa de regimul comunist, iar dorinta unor credinciosi si a unor monahi a fost ca ea sa fie refacuta pe vechiul amplasament, pastrandu-se traditia indelungata in poiana aceea de langa cetatea Iasilor’.

Parintele protosinghel Meletie Cucoara va fi inmormantat miercuri, in jurul orelor 10.00, in curtea Manastirii Vladiceni. La slujba inmormantarii sunt asteptati sa participe numerosi monahi, preoti de mir si credinciosi. Mai multe amanunte despre acest moment ne-a oferit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi: ‘Inmormantarea va avea loc in curtea Manastirii Vladiceni, pentru ca el este ctitor la aceasta manastire, in ziua de miercuri, in jurul orelor 10.00. Vor participa foarte multi parinti monahi, multi parinti stareti, ieromonahi, ierodiaconi si chiar preoti de mir care veneau mai ales la hramurile Manastirii Vladiceni ca sa slujeasca impreuna cu parintele Meletie. De asemenea, vor veni multi credinciosi cu care el tinea legatura. Ne rugam lui Dumnezeu ca sa-l ierte pe adormitul robul si slujitorul Sau, protosinghelul Meletie’.

Comentarii Facebook


Știri recente