Sprijinul financiar pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului este legal

Răspunsul Patriarhiei Române la dezinformările ASUR

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:

În legătură cu scrisoarea deschisă a Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR), adresată Primăriilor și Consiliilor locale cărora le solicită să refuze cererile Patriarhiei Române de finanțare a Catedralei Mântuirii Neamului precizăm:

1. Solicitările de sprijin financiar ale Patriarhiei Române pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului adresate autorităților de Stat centrale și locale sunt făcute conform prevederilor legale în vigoare.

Potrivit legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, „fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale” (art. 1, alin. 2).

De asemenea, conform legii 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al Cultelor din România, „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcționarea unităților de cult, pentru reparații și construcții noi, în raport cu numărul credincioșilor conform ultimului recensământ și cu nevoile reale” (art. 10, alin. 6).

2. În ceea ce privește dezinformarea repetată sistematic de ASUR că „anual 540 de milioane de euro sunt alocați de la bugetul central și cele locale pentru Culte„, precizăm că în anul 2012, sprijinul financiar pentru construirea de noi lăcașuri de cult, consolidarea și repararea celor existente a fost de aproximativ 50 milioane de lei (aproximativ 11 milioane euro), de aproape 50 de ori mai puțin decât suma menționată fără niciun fundament real de asociația menționată. Aceste fonduri au fost destinate sprijinirii tuturor Cultelor recunoscute din România, iar nu doar a Bisericii Ortodoxe Române.

Referitor la fondurile pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, reamintim că acestea provin din donațiile credincioșilor făcute în toate bisericile și mănăstirile Patriarhiei Române și din contribuțiile de la bugetele de Stat centrale și locale. Până în prezent, în cei doi ani de la începerea lucrărilor sunt aproape finalizate lucrările la infrastructura Catedralei, urmând ca la începutul anului viitor să fie continuate lucrările de construcție la suprafață.

Patriarhia Română mulțumește tuturor credincioșilor donatori și reprezentanților autorităților centrale și locale pentru sprijinul financiar acordat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ceea ce dovedește înțelegerea faptului că viitoarea Catedrală patriarhală este o necesitate liturgică pentru cler și mireni, fiind în același timp și un simbol al demnității poporului român majoritar religios.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…