Sprijin pentru credincioșii din zonele înzăpezite

În toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române se organizează în aceste zile colecte în bani și alimente neperisabile pentru ajutorarea celor afectați de ger și de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă. Primele ajutoare au fost deja distribuite în special în localitățile izolate din județele Buzău, Vrancea, Ialomița și Călărași, informează Ziarul Lumina.

Centrul eparhial și protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor urmează să distribuie în aceste zile 10 tone de alimente neperisabile sinistraților din zonele înzăpezite ale Buzăului și Vrancei și Vălenii de Munte. De asemenea, protoieriile prahovene Ploiești și Câmpina vor oferi 3-4 tone de alimente neperisabile celor afectați din protoieriile prahovene Urlați și Vălenii de Munte.

Menționăm că Protopopiatul Vălenii de Munte ajută de câteva zile aproximativ 200 de familii din nord-estul județului Prahova.

În parohiile din Arhiepiscopia Iașilor a început încă de duminică o campanie de strângere de fonduri pentru sinistrații din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă și de viscol (județele Vrancea, Buzău, Ialomița și Călărași). Donațiile în bani pentru sinistrați pot fi făcute până duminică, 19 februarie, la toate bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor.

Parohia ‘Sfântul Nectarie Taumaturgul’ din Iași, în colaborare cu Batalionul 151 Infanterie ‘Lupii Negri’ al Garnizoanei Iași, a împărțit marți, 14 februarie, 300 de pachete conținând alimente neperisabile credincioșilor sinistrați din localitățile vrâncene Coroteni și Olăreni. Acțiunea a fost sprijinită de Prefectura Municipiului Iași și de Primăria Slobozia Bradului.

Apelul Bisericii cu privire la ajutorarea persoanelor izolate în urma ninsorilor abundente din sudul țării a avut ecou și în parohiile sibiene. În urma colectei care s-a făcut în cadrul parteneriatului dintre Protopopiatul Sibiu și Academia Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’, donațiile în alimente strânse până în acest moment depășesc 20 de tone.

10 tone de alimente strânse într-o singură zi în Bistrița

În protopopiatele Bistrița, Beclean și Dej din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au strâns doar într-o singură zi aproape 16 tone de alimente destinate celor aflați în zonele afectate de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă. Din Bistrița Năsăud au mai plecat spre zonele sinistrate camioane ale prefecturii, transportând 4 tone de alimente, 15 tone de lemne de foc și 22 tone de brichete de rumeguș. Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a încurajat această campanie în județele Cluj și Bistrița Năsăud. ‘Este un gest de solidaritate creștină pe care Biserica și Armata, începând din Protopopiatul Bistrița și apoi extinzându-se și în Protopopiatul Dej, l-au făcut acum, când mulți confrați de-ai noștri din sudul țării, și în special din județele Buzău și Vrancea, se confruntă cu necazuri și cu greutăți’, a spus IPS Mitropolit Andrei. ‘Începând de la Vecernia de duminică seară până la Vecernia de luni seară, toate parohiile ortodoxe din municipiul Bistrița și de pe Valea Bârgăului au colectat alimente neperisabile, care au totalizat aproximativ 10 tone. Seara le-am colectat de la fiecare biserică, cu ajutorul armatei, iar pe data de 14 februarie au plecat de pe Aeroportul militar Câmpia Turzii spre credincioșii din Vrancea’, ne-a declarat părintele protopop Alexandru Vidican. În aceeași zi, Asociația ‘Tășuleasa Social’ a trimis patru tone de alimente și articole de igienă, iar armata a colectat 12 tone de alimente în unitățile sale militare din Bistrița Năsăud și Cluj.

Adăpost și hrană caldă la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea

Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Craiovei a demarat acțiunea umanitară de sprijinire a persoanelor afectate de căderile masive de zăpadă și temperaturile scăzute ce au afectat numeroase localități din țară. Desfășurată sub genericul ‘De la om la om’, acțiunea constă în organizarea de colecte în toate bisericile eparhiei, colecte în bani și alimente neperisabile.

În parohiile și mănăstirile din cuprinsul Episcopiei Oradiei se derulează colecte în bani, alimente neperisabile, produse agricole și îmbrăcăminte, informează Trinitas TV, citat de Agenția Basilica. Sumele de bani și cantitățile de bunuri vor fi centralizate la protopopiate, după care vor ajunge la cei care au mare nevoie de ajutor. De asemenea, pentru persoanele sărace și lipsite de adăpost din Oradea, la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ se oferă în această perioadă câte o masă caldă, de două ori pe zi, precum și adăpost temporar, până la depășirea perioadei geroase.

Mitropolia Basarabiei oferă 500 de plăpumi sinistraților

Misiunea socială ‘Diaconia’ a Mitropoliei Basarabiei organizează, în perioada 14-21 februarie, o campanie de ajutorare a celor afectați de ger. Prin intermediul parohiilor vor fi distribuite 500 de plăpumi bătrânilor singuri și copiilor din familiile vulnerabile social, în special celor din familii monoparentale. ‘În aceste zile, mai mult ca oricând, ne amintim de cuvintele Sfintei Scripturi: ‘Gol am fost și m-ați îmbrăcat’ (Matei 25, 36), pentru a susține persoanele nevoiașe afectate de ger. ‘Diaconia’ va interveni, prin mijloacele de care dispune, în parohiile din raioanele Dondușeni, Edineț, Ocnița și Orhei, care sunt cele mai afectate de ger’, a declarat Igor Belei, directorul Misiunii sociale ‘Diaconia’. Plăpumile au fost achiziționate cu suportul ‘Church World Service’, organizație umanitară americană ce activează pentru eradicarea foamei, sărăciei și pentru promovarea păcii în întreaga lume. Primele plăpumi au fost distribuite în orașul Orhei. Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din Republica Moldova, în această perioadă, zilnic, sunt înregistrate cel puțin 20 de persoane cu hipotermie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…