Spitalul Munposan ‘94, sub omoforul Maicii Domnului

Capela Spitalului Munposan ’94 din București și-a sărbătorit hramul ieri, 1 octombrie, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de învățătură cadrelor medicale și pacienților și a acordat Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’ managerului general al spitalului, dr. Codruț Munteanu, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Spitalul Creștin Munposan este prima instituție medicală privată din România, înființată după Revoluția din 1989. Încă de la punerea pietrei de temelie, în 1994, acesta a fost fundamentat pe principii creștin-ortodoxe. Ieri, în ziua hramului, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, preoți de la Centrul eparhial, pr. Ionuț Duță, capelanul spitalului, și alți clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor. În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat semnificațiile sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului. ‘Faptul că mai multe biserici și așezăminte sociale au luat ca ocrotitoare pe Maica Domnului ne arată că Născătoarea de Dumnezeu este cinstită ca milostivă și grabnică ajutătoare. Ea este ajutătoarea celor fără de ajutor, ocrotitoarea celor săraci și a celor singuri, dar ea este mai ales ocrotitoarea și ajutătoarea celor bolnavi, a celor care sunt în suferințe sufletești și trupești. De aceea, și acest spital creștin are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Astăzi am venit aici să cinstim pe Maica Domnului, dar și să felicităm pe domnul doctor Codruț Munteanu, pe toți colaboratorii săi și pe toți cei care ajută ca acest spital să fie deodată vindecător de boli și luminător de suflete prin rugăciunile și prin credința celor care lucrează aici’, a spus Patriarhul României.

Pentru sprijinul acordat Arhiepiscopiei Bucureștilor și pentru bogata activitate social-filantropică desfășurată în cadrul unității medicale, medicul chirurg Codruț Munteanu, fondatorul și directorul Spitalului Munposan ’94, a primit din partea Patriarhului nostru Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’. Preafericirea Sa a acordat Distincția de vrednicie ‘Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou’ părintelui capelan Ionuț Duță, iar pentru capela spitalului a dăruit un set de cărți liturgice. Managerul spitalului i-a dăruit Întâistătătorului Bisericii noastre o icoană a Maicii Domnului, o trusă medicală performantă pentru cabinetele medicale ce vor fi înființate în cadrul Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, precum și ultimul număr al revistei religioase editate de Spitalul Munposan. La final, Patriarhul României a vizitat spitalul și a binecuvântat pacienții și personalul medical al acestuia.

‘Crucea Spitalului Munposan s-a purtat din suflet în suflet’

Aici și acum, pentru noi este o zi de mare sărbătoare și bucurie, o zi de rugăciune, de neuitat. Sub acoperământul sfânt al Maicii Domnului, Spitalul Munposan ’94 înscrie o zi însemnată, având și ocrotirea harică patriarhală. Spitalul nostru este așadar în sărbătoare sfântă, deoarece inimile noastre simt de hram bucuria împărtășirii de darurile Dumnezeieștii Liturghii. Vă mulțumim smerit și vă prețuim pentru înalta binecuvântare primită ca dar.

După cum știți cu toții, anul acesta, 2012, este Anul omagial al Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, inițiativă de excepție luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Importanța deosebită a Tainei Sfântului Maslu pentru cei aflați în necaz sau suferință este covârșitoare și de aceea rugăciunile Bisericii ocrotesc sufletele și trupurile pacienților din spitale, dar fac ca și noi să simțim ca medici harul vindecător al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiul și Cuvântul Lui Dumnezeu.

Preafericirea Voastră, stând aici în dreapta, mă simt ocrotit de Dumnezeu prin succesiunea harului apostolic și sincer vă pot mărturisi tuturor că am în dreapta mea la fiecare operație, consult sau act medical sfânta icoană a Maicii Domnului și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos alături de semnul Sfintei Cruci. Mâna doctorului este de fapt mâna lui Dumnezeu care lucrează prin harul său în persoana medicului. De 20 de ani veghem zi și noapte la căpătâiul semenilor noștri, în majoritate români, dar și străini, și vă precizăm, Preafericite Părinte Patriarh, că niciodată candela nu s-a stins, râvna nu ne-a scăzut și dăruind am dobândit. Am spune că peste 50% din activitatea noastră este oferită în mod gratuit clerului Bisericii Ortodoxe Române, preoți, călugări, maici etc. Dăruind lor din suflet am simțit ajutor de la doctorul suprem Hristos. Filantropia Spitalului Munposan se poate regăsi în orice act medical. Iubirea jertfelnică a lui Hristos ne-a inspirat și ne călăuzește mereu. Din 1993, am înțeles că medicul și pacientul au o cruce împreună de dus, însă ca primul spital privat din România, crucea Spitalului Munposan s-a purtat din suflet în suflet cu rugăciune și cu muncă, cu Liturghia din această capelă continuată cu o altă liturghie după Liturghie sau maslu tainic după Maslu, de către personalul medical în sala de operații, în consultații, discu-ții cu pacienții. Corpul medical de la Munposan are o cruce ușoară atât timp cât crucea este purtată după Hristos, și nu înaintea lui. Am înțeles întotdeauna să merg după învățăturile Bisericii Ortodoxe și mă refer la ascultările, încurajările și binecuvântările primite în acest spital de la marii prelați ai Bisericii Ortodoxe Române.

Această zi este o zi de aur în cartea de onoare a spitalului nostru, multe personalități, nume și întâmplări le port cu vie iubire în suflet. Mulți au venit la noi și am bucuria că răspunsul a fost un om vindecat de boală și suferință, ca rezultat al conlucrării dintre pacient, medic și preot.

Vă mulțumim, Preafericite Părinte Patriarh, și vă încredințăm de toată admirația și ascultarea noastră.

Cuvântul rostit ieri de dr. Codruț Munteanu, manager general al Spitalului Creștin Munposan ’94.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…