Speranțe pentru vârsta a treia

Pe 26 noiembrie, parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Galați și-a serbat al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, hram ce a coincis anul acesta cu inaugurarea cantinei sociale a Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a”, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost întâmpinat cu bucurie de preoții slujitori și de credincioșii parohiei, precum și de cele 50 de persoane vârstnice asistate în cadrul centrului. După ce cu o zi înainte au fost spovediți de preoții parohiilor de care aparțin, bătrânii asistați au fost împărtășiți la Sfânta Liturghie.

După slujba Sfintei Liturghii a avut loc sfințirea cu agheazmă și inaugurarea cantinei centrului și au fost oferite pachete cu alimente credincioșilor veniți la hram. Persoanele asistate au primit hrană caldă și au fost binecuvântate de Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Centrul Social „Speranțe pentru vârsta a III-a” este realizat și amenajat din fonduri PHARE, accesate de Arhiepiscopia Dunării de Jos ca beneficiar și Consiliul Local Galați ca partener, scopul acestui așezământ fiind acordarea de asistență psihologică, medicală și socială, hrană caldă, pachete cu alimente de primă necesitate, îngrijire la domiciliu și servicii de spălătorie și călcătorie unui număr de 50 de bătrâni care au venituri sub salariul minim pe economie sau suferă de boli cronice.

Toate serviciile oferite de acest centru social-filantropic au fost derulate cu implicarea celor 10 salariați care au făcut ca valoarea investițiilor și ajutoarelor sociale în sumă de 220.000 de euro, din care 22.000 de euro reprezentând contribuția beneficiarului, să se constituie într-o „speranță pentru cei de vârsta a III-a”.

„Citim pe chipurile bătrâneilor noștri blândețea bunicilor care ne-au crescut”

Doamna Ana Rață, una dintre persoanele asistate în cadrul centrului social, a mărturisit bucuria pe care o simte fiecare dintre cei neputincioși, atunci când li se deschide ușa: „Când m-am trezit cu domnișoarele asistente la mine în casă, a fost cea mai mare lumină!”

Asistenta medicală Anca Dragomir a arătat în ce constă activitatea acestui proiect: „Începând cu luna mai, oferim servicii la 50 de beneficiari, avem 20 nedeplasabili și mergem la domiciliul lor, le oferim pachete cu alimente și alte servicii casnice și ne bucurăm, oarecum, de bunătatea și de credința lor, de faptul că ne primesc foarte bine de fiecare dată și sperăm să putem să-i ajutăm și de acum încolo.”

Studenții Departamentului Teologic din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Universitatea „Dunărea de Jos”, specializarea Teologie Asistență Socială, au descris acest centru drept un „laborator” de practică socială: „Am avut atât de multe de învățat într-un timp foarte scurt. Am întâlnit oameni cu care poți discuta și de la care avem foarte multe de învățat. Citim pe chipurile bătrâneilor noștri lumină, căldură și blândețea bunicilor care ne-au crescut. Vrem să învățăm să întindem o mână de ajutor celui care are nevoie. Vrem să fim lumini pentru cei care nu mai au bucuria speranței de altădată.”

Doamna Tudorița Anton, supraveghetoarea acestui proiect din partea PHARE, s-a declarat mulțumită de felul cum se desfășoară: „Am mers la o parte din bătrâni și, din discuțiile pe care le-am purtat, am înțeles că sunt foarte mulțumiți de serviciile de îngrijire primite.”

În încheiere, Arhiepiscopul Casian a arătat care este sensul adevăratei slujiri sociale: „În centrul acesta, în cadrul sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, care ni-L arată pe Hristos, cu puțin timp înainte de Nașterea Mântuitorului, persoanele de aici ne-au arătat care este sensul slujirii sociale: nu e un moft, nu e o activitate între alte activități, ci este lumina faptei din lumina lui Hristos. Cel mai bine a interpretat rolul centrelor sociale parohiale, cum este și acesta, o bunicuță care a spus că atunci când intră asistentul social în casă, intră lumina, intră Hristos, intră Dumnezeu. Mântuitorul Se regăsește cel mai bine în faptele celor ce aud Evanghelia: «Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre cele bune, să preamărească pe Tatăl nostru Cel din ceruri». Să dea Dumnezeu ca această lumină din casa persoanelor vârstnice să fie lumină în sufletele noastre și, de la dânșii, să luăm și noi lumină!”.

Comentarii Facebook


Știri recente