Spectacol caritabil în Cetatea Băniei

Asociația „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a organizat, marți, 4 decembrie 2012, cea de-a VI-a ediție a Festivalului de colinde „Colindar cu Paula Seling”. Evenimentul a fost găzduit de sala mare a Filarmonicii „Oltenia”, fiind deschis în prezența Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Craiovenii au umplut sala de spectacole a Filarmonicii „Oltenia” pentru a lua parte la deja tradiționalul spectacol de colinde „Colindar cu Paula Seling”. Evenimentul a reunit artiști de talie națională, veniți la Craiova pentru a sprijini prin darul lor de colindă copiii cu probleme sociale aflați în grija Asociației „Vasiliada”.

Nașterea Domnului, „o sărbătoare cosmică”

În deschidere, IPS Irineu a felicitat demersul organizatorilor, subliniind totodată frumusețea teologică a acestei perioade, în care, prin armonia colindelor, „cerul se unește cu pământul”. „Nașterea Mântuitorului Hristos este un praznic ce cuprinde întregul cosmos, înveșmântându-l într-o haină a păcii. Domnul Hristos este Însuși Împăratul păcii, Acela care ne-a arătat viața adevărată și ne conduce pe calea cea adevărată a Împărăției cerurilor. El vine în lume pentru ca noi să înțelegem că adevăratul sens al vieții este întru El, pentru că prin El suntem purtați la Tatăl. Pentru aceasta sărbătoarea de Crăciun este atât de importantă pentru noi creștinii ortodocși, pentru că angajează și sufletul, și trupul, și mintea, și inima. Toate acestea la un loc formează buchetul pe care credinciosul îl aduce ca dar înaintea Împăratului Hristos. Este un prinos de recunoștință, este un lucru binecuvântat, este cu adevărat cel mai frumos dar pe care îl oferim din inimă Pruncului Mântuitor în momentele premergătoare marelui praznic al Nașterii Sale. Prin toată activitatea sa, Asociația „Vasiliada” reușește an de an să umple inimile noastre de emoție și bucurie, aducând înaintea noastră invitați de seamă, oameni înzestrați de Dumnezeu cu har, care trezesc în noi sentimente de bucurie și înălțare sufletească”, a încheiat Mitropolitul Olteniei.

Un dar de colind pentru suflet

Seara de colind a fost deschisă de Grupul Psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, dirijat de profesorul-protopsalt Victor Șapcă. Din repertoriul prezentat nu au lipsit piesele psaltice, prelucrate din folclorul național sau culese din tradiția compozițiilor bizantine. Intervenția psalților craioveni s-a încheiat cu interpretarea câtorva colinde armonizate la patru voci pentru cor bărbătesc. A urmat recitalul solistei folk Mădălina Amon care, alături de elevele sale, a colindat după un repertoriu inspirat din poezia contemporană. Evenimentul a fost încununat prin recitalul susținut de Paula Seling. Îndrăgita artistă a urcat pe scenă alături de trupa sa și de Grupul mimico-gestual „Anghelos”, dirijat de preotul Adrian Stănulică, directorul executiv al Asociației „Vasiliada”. Fondurile obținute din vânzarea biletelor vor fi direcționate către susținerea proiectelor sociale ale Asociației „Vasiliada”.

Comentarii Facebook


Știri recente