Spectacol artistic la Biserica Toma Cozma din Iași

Membrii Grupului ‘Bârnova veselă și tristă’ de la secția Bârnova a Spitalului de Psihiatrie Socola din Iași au prezentat în ultima duminică din luna august, în ziua de 26, un program artistic și cultural în parcul Bisericii Toma Cozma din Iași. Pacienții au dorit prin acest eveniment să mulțumească tuturor credincioșilor pentru darurile pe care le-au oferit ani la rând persoanelor internate la Bârnova.

Credincioșii din parohia Toma Cozma din Iași au avut bucuria de a participa duminică, 26 august, după slujba Paraclisului Maicii Domnului, la un spectacol susținut de Grupul ‘Bârnova veselă și tristă’. Membrii grupului au dorit astfel să-și manifeste recunoștința față de enoriașii parohiei Toma Cozma, care, an de an, în perioada Postului Mare, organizează acțiuni umanitare la secția Bârnova a Spitalului de Psihiatrie Socola din Iași. Pacienții au fost însoțiți de pr. Ștefan Dolgu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iași, și de asistent-șef Ovidiu Manolache, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iași. În deschiderea manifestării, pr. paroh Mihai Mărgineanu a remarcat că ‘Biserica are menirea de a ne apropia pe noi, oamenii, de Dumnezeu. În același timp, Biserica are menirea de a ne apropia unii de alții. Acesta este motivul pentru care Biserica face recurs la artă. Arta este un mijloc de a te ruga. Cel care realizează o pictură se roagă în culori, iar cel care compune o muzică se roagă pe note. În biserică știm să ne rugăm și să transmitem totul în rugăciune. Prin artă ne redescoperim pe noi înșine. Astăzi (n.r. duminică, 26 august) dorim să deschidem o poartă spre optimism. Acesta este motivul pentru care am invitat un grup de angajați și pacienți de la secția Bârnova, spre a ne oferi reciproc câte ceva care să ne înfrumusețeze și pe unii, și pe alții’, a explicat pr. paroh Mihai Mărgineanu potrivit Ziarul Lumina.

În continuare, pr. Ștefan Dolgu a amintit că grupul de pacienți de la Bârnova se află în parohia Toma Cozma ‘în semn de respect’ față de cei care au adus daruri la secția Bârnova a Spitalului Socola din Iași. ‘Prin această faptă creștinească ați făcut mult bine pacienților din secția Bârnova. Grupul ‘Bârnova veselă și tristă’ este format din pacienți ai spitalului, care au menirea de a ne bucura sufletele cu prilejul mai multor sărbători de peste an’, a spus pr. Ștefan Dolgu.

Poezii compuse de pacienți

Grupul ‘Bârnova veselă și tristă’, fondat în anul 2006 și constituit din pacienți de la secția Bârnova a Spitalului de Psihiatrie Socola din Iași, a susținut un recital de muzică ușoară și poezie. ‘Actorii’ de la secția Bârnova au fost aplaudați la final de enoriașii parohiei Toma Cozma, care le-au pregătit la final pachete cu alimente și fructe. Enoriașii din parohia Toma Cozma care au vizionat spectacolul au rămas impresionați de talentul pacienților de la Bârnova. ‘M-am bucurat pentru că i-am revăzut pe o parte din prietenii noștri de la Bârnova într-o altă ipostază. Am rămas impresionată de modul în care s-au prezentat în acest spectacol, care a avut un program ce necesită o foarte mare concentrare. Am avut surpriza să aflu că unele poezii recitate au fost compuse chiar de cei internați la Bârnova. În cadrul spectacolului, m-a impresionat o tânără pacientă, care ne-a cucerit prin talentul său’, a declarat Iuliana Nechita, consilier parohial în cadrul parohiei Toma Cozma.

Parohia Toma Cozma din Iași organizează din anul 2005 acțiuni umanitare la secția Bârnova a Spitalului Socola. Alimentele care sunt oferite de credincioși, în special în sâmbetele din Postul Mare, sunt dăruite pacienților, ca semn al dragostei față de aproapele.

Comentarii Facebook


Știri recente