Începând din anul universitar 2012 – 2013, Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Teologie, Istorie și Științe ale Educației, Universitatea din Craiova, are o nouă specializare și anume, Arta Sacră, după cum ne-a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei. Astfel, tinerii care se vor înscrie și vor absolvi specializarea Artă Sacră pot deveni restauratori pictură bisericească.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu și Înalt Preasfințitului Părinte Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei și Decan al Facultății de Teologie, pentru că s-a ostenit ca aici, în Oltenia, să existe o astfel de specializare. Se impunea acest lucru, pentru că tezaurul de patrimoniu bisericesc este foarte mare, iar în zonă nu există o Facultate de Arte. Tocmai de aceea, specializarea nou înființată va fi îndreptată spre perfecționarea viitorilor restauratori de Artă Sacră”, a precizat pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, directorul Departamentului de Teologie.
Studenții care vor urma această specializare vor studia în laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generație și vor fi pregătiți de specialiști în domeniu.
„Intenția noastră este să dezvoltăm relațiile cu cât mai multe instituții specializate în domeniu, astfel încât ceea ce se va întâmpla la Departamentul de Teologie din Craiova să fie de perspectivă”, a adăugat pr. lect.univ. dr. Adrian Ivan.
Perioada de înscriere pentru specializarea Artă Sacră, din cadrul Facultății de Teologie, Istorie și Științe ale Educației, este 3-14 septembrie 2012. La data de 17 septembrie, candidații vor susține un interviu, probă eliminatorie, în cadrul căruia vor fi verificate aptitudinile vocaționale și noțiunile generale la Catehism ortodox. Admiterea propriu – zisă se face pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat iar afișarea rezultatelor este programată pentru data de 18 septembrie. Pentru specializarea Artă Sacră există 8 locuri la forma de învățământ de la buget și 7 locuri la forma de învățământ cu taxă. Pentru specializarea Teologie ortodoxă pastorală, unde sunt 70 de locuri la forma de învățământ buget și 10 la cea cu taxă, interviul se va desfășura în perioada 25-26 iulie. Pentru locurile rămase neocupate în sesiunea de vară, candidații se pot înscrie pentru sesiunea din toamnă, o dată cu interviul programat la specializarea Artă Sacră.