Spațiu nou de rugăciune pentru militarii brașoveni: Capela militară „Sfântul Gheorghe” din Brașov

Zeci de militari brașoveni își găsesc liniștea interioară într-un frumos lăcaș de rugăciune amenajat cu eforturi mari venite din partea tuturor celor care au dorit să aibă o bisericuță în unitatea militară unde se jertfesc pentru patrie. Anul trecut, Capela ‘Sfântul Gheorghe’ a Garnizoanei Brașov și-a schimbat locația într-un spațiu mai generos și care facilitează accesul familiilor de militari.

Capela ‘Sfântul Gheorghe’ a fost amenajată inițial în două birouri din incinta unității militare mari din oraș, dar spațiul mai puțin generos și accesul greu al militarilor și familiilor acestora la slujbele religioase oficiate în duminici și sărbători i-a determinat pe inimoșii militari și pe preotul Bogdan Oancea să mute capela într-un fost spațiu tehnic, cu ieșire la stradă. Lucrările de amenajare interioară au durat șapte luni, din aprilie 2010 până pe 21 octombrie 2010, când s-a oficiat aici prima Sfântă Liturghie.

‘A fost nevoie să renovăm spațiul, dat fiind faptul că în acele locuri se reparau mașini. Pereții erau afumați de la gazele de eșapament, exista o pardoseală adecvată unui atelier, nicidecum unui lăcaș de cult și care a trebuit înlocuită. S-au izolat pereții, s-au pus plăci de rigips și am reușit cu niște militari inimoși să o amenajăm, să aducem catapeteasma și toate obiectele de cult din fostul spațiu, astfel încât capela să arate ca o biserică’, a declarat pentru Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, preotul militar Bogdan Oancea.

Noul spațiu liturgic se află la limita exterioară a cazărmii, lucru care ușurează accesul militarilor, nevoiți până atunci să urmeze întreaga procedură de intrare în cazarmă împreună cu familiile. Majoritatea militarilor locuiesc în apropiere, iar acum participarea lor la slujbele religioase împreună cu familiile este mult facilitată.

‘Cu bucurie în suflet spun că avem duminică de duminică 12 mămici cu copii. Este un fel de familie mai mare pentru toți militarii, indiferent de locul unde te găsești în această organică militară. Toată lumea te vede ca pe un membru al familiei’, a mărturisit părintele Oancea.

Pregătiri pentru pictură

Capela ‘Sfântul Gheorghe’, numită adesea capela vânătorilor de munte din Brașov, a fost amenajată cu finanțare de la Asociația Națională a Vânătorilor de Munte din România, organizație nonguvernamentală înființată în 1993 și care mult timp și-a limitat din activitățile specifice. Prin grija părintelui Bogdan Oancea și a membrilor militari, asociația a redevenit viabilă și a sprijinit mult amenajarea capelei. ‘Ne-am bucurat și de sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului, care numai prin simplul fapt că a dat girul acestei activități i-a determinat pe colegii mei să dorească mai mult. Am reușit, așa cum spune Evanghelia, cu ajutorul banului de la văduvă, să adunăm banii necesari’, a mai spus părintele Oancea. În prezent, eforturile militarilor și ale preotului Bogdan Oancea se îndreaptă spre lucrările de pictură. Pregătirile preliminarii au arătat o dorință extraordinară din partea militarilor de a sprijini aceste lucrări. Părintele Aurel Dolea de la Parohia Stejăriș va realiza pictura capelei, la costuri minime. ‘Părintele Dolea dorește să facă o jertfă pentru capelă. Am discutat și cu colegii mei să ajutăm Parohia Stejăriș, astfel să ne ajutăm unii pe alții. O familie, două familii vor dona bani pentru pictarea câte unui sfânt, și când avem banii și părintele are timp liber vom picta câte un sfânt. Sperăm să finalizăm până la sfârșitul acestui an și să ne pregătim pentru sfințire’, continuă părintele Oancea.

‘O misiune deosebită’

Programul liturgic de la Capela ‘Sfântul Gheorghe’ este adecvat unei unități militare. Întrucât activitățile specifice militarilor și obligația ca preotul militar să participe la unele dintre aceste activități nu permit oficierea Sfintei Liturghii în fiecare zi, programul liturgic conține rugăciuni, acatiste, pomeniri. În timpul posturilor, programul liturgic este extins cu Vecernia de miercuri și de vineri, cu Litia și alte slujbe religioase.

‘Un preot militar are o misiune deosebită, care implică multe discuții cu oamenii. Este foarte important ca militarii să te simtă aproape. Creștinii îmbrăcați în haină militară au o viață aspră, plină de privațiuni și implicarea în viața celorlalți este mai mare decât în viața lor. Se neglijează pe ei înșiși și pe familiile lor ca să îndeplinească misiunea lor. Datoria mea ca preot este să le fiu alături. Facem acea consiliere și consultanță pe probleme de etică și morală, cu caracter permanent. Într-o săptămână lucrez patru zile pentru folosul unității militare mari și restul zilelor pentru ceilalți. Miercurea și vinerea dimineață mă găsesc în unitățile militare din Garnizoana Brașov, adică acele unități care nu sunt aproape, iar restul timpului este dedicat activităților specifice unității militare. Eu n-am liste cu ei, ci îi am în suflet pe băieți. Sunt câteva mii de oameni și avem în fiecare unitate un lăcaș de închinare’, a spus părintele Oancea

Comentarii Facebook


Știri recente