Solidaritate și comuniune alături de vârstnici și tineri la parohia gorjeană Urdari

Credincioșii Parohiei Urdari din Gorj sunt alături de preotul paroh la toate lucrările de consolidare și înfrumusețare a bisericii, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. În fiecare an, cel puțin doi tineri din parohie aleg să studieze la Seminarul Teologic de la Craiova sau la Facultatea de Teologie.

La numai câțiva km de șoseaua ce leagă orașul Târgu Jiu de Filiași, într-o zonă cu intensă activitate minieră, foarte aproape de Mănăstirea ‘Sfânta Treime – Strâmba Jiu’, se găsește localitatea Urdari. Aici, părintele paroh Ilie Amzucu încearcă să împace vechile tradiții cu nevoile și doleanțele tinerilor. La Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ se regăsesc oameni de toate vârstele.

Primul grup de tineri din istoria Parohiei Urdari

Părintele Amzucu a fost numit să păstorească această parohie în luna noiembrie 2002. Încă de la început, a încercat prin mai multe mijloace să-i atragă pe tineri la biserică. Acum trei ani, părintele a pus bazele primului grup parohial: ‘La fiecare slujbă avem peste o sută de persoane și mai bine de 70% din ele sunt tineri. A durat ceva până să ajungem la această performanță. În fiecare sâmbătă săvârșim Sfânta Liturghie, special pentru tinerii noștri. Acum avem un grup parohial în toată regula, de aproape 60 de membri care vin constant. Ne întâlnim de obicei după slujbă pentru a discuta diferite probleme legate de viață sau de lucrurile din biserică ce pot fi mai greu înțelese. S-ar putea spune că facem catehizare prin discuții libere. Discutăm absolut orice, de la gândurile care ne războiesc zi de zi și până la bucuria promovării unui examen serios în viață. Îmi amintesc că, înainte de a termina facultatea, dezbăteam aici cursurile mele de morală’, spune părintele paroh. În fiecare an, câte doi sau trei tineri din grupul parohial aleg să urmeze cursurile Seminarului Teologic de la Craiova sau Facultatea de Teologie. În total, în comună sunt peste opt seminariști și absolvenți de facultate.

Problemele parohiale se rezolvă împreună cu credincioșii

În Parohia Urdari, cel mai important rol în rezolvarea problemelor administrative îl are comunitatea. Credincioșii, cu mic, cu mare, pun umărul pentru a sprijini biserica. Anul acesta, părintele Amzucu a reușit, alături de credincioșii săi, să finalizeze gardul ce împrejmuiește biserica și să ridice o copertină pentru a fi de folos agapelor frățești: ‘Copertina noastră poate adăposti peste 700 de oameni. Am folosit-o pentru prima dată cu ocazia hramului bisericii, atunci când s-au ocupat toate locurile’, mai spune părintele Ilie. De fiecare dată, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, credincioșii din Urdari merg, însoțiți de preotul lor, la familiile nevoiașe și la veteranii de război din parohie pentru a împărți daruri. Cea mai arzătoare dorință a părintelui Amzucu și a comunității pe care o păstorește este însă restaurarea exterioară a bisericii, care este monument istoric de categoria a II-a. În acest sens, deja s-au făcut numeroase demersuri la primărie și la autoritățile locale, însă mai este mult de lucru.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…