Solidaritate, acțiune și rugăciune în comuna Podgoria din județul Buzău

Sinistrații din zonele țării afectate de căderile masive de zăpadă continuă să primească sprijin din partea parohiilor din toată țara. În urmă cu două zile, un grup de voluntari din parohia Săvinești II, Protopopiatul Roznov, a mers să dea o mână de ajutor obștii Mănăstirii ‘Sfânta Treime’ – Podul Bulgarului din comuna Podgoria, județul Buzău. Pe lângă deszăpezirea curții interioare și a drumului de acces, au fost oferite alimente atât maicilor de la mănăstire, cât și oamenilor din localitatea Pleșești – Podgoria.

Parohia Săvinești II, Protopopiatul Roznov, alături de alte parohii din Arhiepiscopia Iașilor, a demarat o acțiune umanitară de ajutorare a celor sinistrați intitulată ‘Solidaritate, acțiune și rugăciune’. Acțiunea a avut loc joi, 16 februarie, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind derulată cu sprijinul Primăriei comunei Săvinești, reprezentată de primarul Daniel Horciu, și al postului de televiziune 1TV din Piatra Neamț. Colecta a adunat bunuri de peste 12.000 RON, constând în lopeți de zăpadă, haine, pături, alimente. Astfel s-au împărțit 800 de pachete pentru cei afectați de căderile abundente de zăpadă și de viscol. De buna desfășurare a proiectului s-au îngrijit pr. Petru Munteanu de la parohia Săvinești II, pr. Mihai Meraru de la parohia Dragomirești, Protopopiatul Piatra Neamț, și pr. Ioan Apreutesei de la parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Piatra Neamț. ‘Convoiul, alcătuit din 33 de voluntari, a plecat către zona Buzăului, grav afectată de ninsorile abundente. Ne-am deplasat spre Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ Podul Bulgarului din comuna Podgoria. La orele dimineții am fost întâmpinați de cele 21 de maici, păstorite de maica Ecaterina Taman, stareța așezării monahale. Zăpada depășea peste cinci metri înălțime pe drumul de acces spre mănăstire. Nămeții amenințau pereții chiliilor și ai bisericii, trecând de înălțimea acoperișurilor’, a relatat pentru „Ziarul Lumina” pr. Petru Munteanu.

Bucuria de a-i ajuta pe semeni

La Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ au rămas 25 de voluntari pentru a ajuta la deszăpezire, iar convoiul umanitar și-a continuat drumul pe jos spre satul Pleșești – Podgoria. La șapte kilometri de satul Pleșești încă lucrau utilajele de deszăpezire. ‘Am fost întâmpinați de primarul comunei Podgoria, Constantin Baciu, care i-a anunțat telefonic pe cei din Pleșești de acțiunea noastră. Apoi ne-am deplasat spre localnici pentru a împărți cele peste 500 de pachete cu ajutoare. Mulțumim credincioșilor care au făcut această acțiune umanitară și suntem în continuare alături de cei sinistrați. Maicile de la Mănăstirea Podul Bulgarului, multe dintre ele trecute de vârsta de 80 de ani, ne-au întâmpinat cu lacrimi în ochi. Aceste lacrimi ne-au mângâiat sufletul nostru. Ne-am bucurat împreună și ne-am rugat la finalul acțiunii în sfânta biserică. În această comuniune a rugăciunii și a dragostei frățești am simțit bucuria de a ajuta pe semenii noștri’, a adăugat pr. Petru Munteanu. Pentru obștea Mănăstirii ‘Sfânta Treime’, ajutorul oferit de preoții și voluntarii nemțeni a însemnat o mare bucurie. ‘Mulțumim foarte mult pentru acest gest al preoților și credincioșilor din zona Neamțului. A fost o mare bucurie faptul că un grup de creștini ortodocși a dat o mână de ajutor mănăstirii noastre. Ne rugăm pentru cei care ne-au ajutat să aibă plată înaintea lui Dumnezeu’, a mărturisit maica stareță Ecaterina Taman.

Comentarii Facebook


Știri recente