Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane Iasi si-a recapatat patrimoniul

Comunicat de presa

Prin Decizia nr. 1701/ 22.03.2007, data de Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, respectiv Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane Iasi au fost reconfirmate ca proprietare ale imobilelor din Iasi, str. Lascar Catargi, nr. 33. In aceste imobile a functionat Liceul Ortodox de Fete, prin Decretul nr. 176/ 3.08.1948 cladirile fiind confiscate de statul comunist. Actualmente, in aceste cladiri functioneaza Studioul teritorial Iasi al Societatii Romane de Televiziune.

Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane (SOFR) Iasi este continuatoarea in drepturi a Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor Romane, filiala Iasi, care a activat din 1910 pana in anul 1948, cand a fost interzisa de regimul comunist fara insa a fi fost dizolvata (desfiintata). De aceea, dupa caderea regimului comunist, aceasta societate a fost reactivata printr-o hotarare judecatoreasca care confirma existenta ei in perioada comunista si in prezent.

Faptul ca, in noile conditii, actuala fundatie a femeilor ortodoxe se numeste Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane Iasi si nu a preluat in totalitate numele avut anterior se explica prin faptul ca Ministerul Justitiei a aplicat prevederile O.G. nr. 37/ 2003 prin care se interzice folosirea cuvintelor national si academic in titulatura persoanelor juridice (ONG).

La nivel national exista un caz similar in care Curtea de Apel Craiova, prin Decizia nr. 520/ 25.01.2001, recunoaste continuitatea in drepturi a Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane care functioneaza sub obladuirea Mitropoliei Olteniei, retrocedandu-i un imobil in care a functionat Liceul Ortodox de Fete de la Craiova. La Iasi, aceasta continuitate in drepturi a fost recunoscuta de Curtea de Apel Iasi prin Decizia civila nr. 150/ 4.04.2007, decizie care este irevocabila.

Aceste societati ale femeilor ortodoxe au activat, atat in perioada antebelica cat si in cea interbelica, in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane fiind asociatii confesionale, conform Legii 21/ 1924 privind infiintarea asociatiilor si fundatiilor.

Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane Iasi este, asadar, o structura de cult, parte componenta a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Legatura SOFR Iasi cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei are temei in faptul ca aceasta fundatie a fost infiintata si a functionat dintotdeauna numai cu binecuvantarea Chiriarhului locului. Beneficiind de retrocedarea acestor imobile care au fost abuziv confiscate de regimul comunist, Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane Iasi doreste sa dezvolte, sub patronajul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, multiple proiecte care sa vizeze asistenta sociala si religioasa pentru: 1) familii sarace, cu multi copii; 2) copii orfani de unul sau de ambii parinti; 3) familii aflate in dificultati ca urmare a emigrarii temporare (cazul familiilor cu parinti plecati la munca in strainatate); 4) familii dezorganizate si copii ai strazii; 5) persoane varstnice si bolnave; 6) familii afectate de somaj; 7) familii afectate de decesul unuia dintre membrii sai.

Dupa ce se va incheia protocolul de predare-preluare a acestor imobile, conform art. 8.1 din OUG 94/ 2000 privind retrocedarea bunurilor cultelor religioase confiscate abuziv de regimul comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane Iasi va putea discuta cu actualul detinator despre incheierea unui contract de inchiriere.

Precizam, cu toata fermitatea, ca nu ne vom lasa intimidati de unele actiuni care doresc sa tergiverseze predarea-preluarea imobilelor amintite mai sus, actiuni prin care se mediatizeaza unele date eronate cu privire la acest drept pe care legea il confera oricarui proprietar, dupa cum se vede din retrocedarile facute de statul roman astazi.

Speram intr-o reactie pozitiva a opiniei publice la acest gest reparatoriu, constituit de actul de retrocedare al unor bunuri catre Biserica, avand in vedere ca acestea sunt utilizate, intotdeauna, nu in interes privat, ci pentru a sustine activitatile desfasurate in sprijinul comunitatii, in plan social-filantropic sau cultural-educativ.

Presedinte SOFR Iasi,

Ing. Margareta Vlad

Consilier juridic,

Pr. Constantin Grigore

Consilier ‘Biserica si Societatea’,

Pr. Constantin Sturzu

25 aprilie 2007

Comentarii Facebook


Știri recente