Soborul Sfinților 12 Apostoli, hramul Mănăstirii Bârsana

Azi, când în Biserica Ortodoxă se prăznuiește Soborul Sfinților 12 Apostoli, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bârsana, județul Maramureș, cu ocazia hramului, alături de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și un ales sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

La Bârsana a fost ultima reședință episcopală din Maramureș, până în 1937, când s-a înființat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului cu reședința la Sighet, avându-l ca ierarh pe Gavriil Bârsana. Mănăstirea Bârsana a încetat să mai existe după 1791, când statul austriac i-a confiscat averea și a predat-o Mănăstirii Cernok (de lângă Munkaci), iar ultimii călugări s-au retras la Mănăstirea Neamț. În 1806, credincioșii din Bârsana au mutat biserica mănăstirii mai aproape de sat, pentru a o păzi să nu fie distrusă. Rezidirea acestui așezământ a început în 1993, prin strădaniile pr. Gheorghe Urda. S-a terminat construcția bisericii, apoi s-a ridicat și o casă monahală, în stil maramureșean. Biserica mănăstirii cu hramul ‘Soborul Sfinților 12 Apostoli’ a fost construită în anul 1993, folosindu-se ca materiale de construcție piatra și lemnul.

Viața creștin-ortodoxă din Maramureșul voievodal

Anul 1391 este unul de referință pentru viața bisericească ortodoxă din Țara Maramureșului, întrucât la 13 august patriarhul Antonie al Constantinopolului a emis un tomos patriarhal, care reprezintă prima confirmare scrisă despre existența vieții bisericești organizate din ținutul Maramureșului. Împlinindu-se 620 de ani de la această atestare documentară, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a propus organizarea unui simpozion care să ne prezinte aspecte legate de această atestare.

Astfel, în organizarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a Catedrei de teologie ortodoxă și asistență socială din cadrul Facultății de Litere Baia Mare, a Asociației ‘Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România’ și a Protopopiatului Ortodox Român Sighet, se va desfășura simpozionul intitulat ‘620 de ani de la prima atestare documentară de viață bisericească organizată în Maramureș’, vineri, 1 iulie, în incinta Palatului episcopal din Sighetu Marmației, începând cu ora 10:00.

La această manifestare cultural-bisericească vor fi prezentate referate științifice, care vor aduce noi lămuriri despre spiritualitatea și viața creștină ortodoxă din Maramureșul voievodal, referate care vor alcătui ulterior un volum dedicat acestui eveniment bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente