În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Această sărbătoare este expresia evlaviei pe care credincioșii o au față de mesagerii lui Dumnezeu și ocrotitorii oamenilor.
Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București a precizat pentru TRINITAS TV: „În Biserica Ortodoxă Sărbătoarea Sfinților Arhangheli are un caracter aparte. Dacă în tot decursul anului îi pomenim pe sfinți, ne amintim de jertfa lor pentru credință, de modelul lor de viețuire creștină, de data asta ne îndreptăm cu privirea și ochii minții spre cer acolo unde sfinții îngeri slăvesc și Îl cunosc și Îl iubesc pe Dumnezeu. Dar ei nu sunt de fapt numai în cer pentru că fac parte din planul de proniere al lumii, al lui Dumnezeu și ne sunt ocrotitori și aici pe pământ în chip nevăzut. De aceea, într-un fel și ei ne sunt modele așa cum ne sunt sfinții. Modelul se referă în cazul lor la viața curată, de sfințenie și de ascultare totală față de Dumnezeu. De aceea, s-au și întărit în bine o dată pentru totdeauna, nu mai pot face răul și cunosc pe Dumnezeu într-un mod superior oamenilor”.
Ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil are o însemnătate simbolică.
„Să nu uităm că fiecare zi de luni din săptămână este închinată Sfinților Îngeri și nu doar această sărbătoare care s-a orânduit nu întâmplător în ziua a opta din luna a noua cum era la început, arătând pe de o parte ziua a opta veșnicia, căci ei aparțin deja veșniciei, au înveșnicit legătura lor cu Dumnezeu pentru totdeauna, iar pe de altă parte ne amintește de cele nouă cete îngerești, de trei triade, lucru care sigur trimite la Dumnezeu Preasfânta Treime Cel Care i-a făcut pe îngeri așa cum ne-a zidit și pe noi și ne cheamă la o unire sau cum spune Părintele Stăniloae sobornicitate angelo-umană”, a mai menționat Pr. Ștefan Buchiu.
Peste 1.300.000 de români își sărbătoresc onomastica în ziua pomenirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.