Sobor de arhierei și mii de credincioși în rugăciune la Curtea de Argeș

La 7 decembrie, de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia, au participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeș peste 10.000 de credincioși din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și din alte localități din țară. Moaștele Sfintei Filofteia, purtate în procesiune și așezate într-un baldachin, au fost cinstite de credincioși pe toată durata sărbătorii.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia a început de joi seara la Curtea de Argeș, odată cu procesiunea religioasă în care moaștele sfintei au fost purtate de la Paraclisul arhiepiscopal până în fața Catedralei arhiepiscopale, ctitorită de binecredinciosul domnitor Neagoe Basarab. Sfintele odoare au fost depuse într-un baldachin pentru a fi cinstite de mulțimea credincioșilor, care au adus flori și lumânări. Slujba de Priveghere a fost oficiată până noaptea târziu, pregătind bucuria duhovnicească a prăznuirii liturgice din ziua Sfintei Filofteia. Vineri, după cum aflăm din Ziarul Lumina, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, împreună cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. „Să pomenim, cu ajutorul lui Dumnezeu, numele lui Iisus Hristos, să cerem să vină în inima noastră, în sufletul nostru, în casa noastră. Să pomenim numele Maicii Domnului, numele sfinților al căror nume îl purtăm fiecare și ale sfinților la care venim să fim în comuniune la rugăciune, cum a fost și astăzi cu Sfânta Muceniță Filofteia. Vă mulțumim din toată inima pentru solidaritate ortodoxă românească!”, a spus în cuvântul de învățătură Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic, informează TRINITAS TV.

„Sfânta Filofteia a rămas în istoria Bisericii prin actele de milostenie pe care le-a făcut și prin iubirea jertfelnică pe care a avut-o față de Dumnezeu și față de aproapele. Cei doi sfinți, Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Muceniță Filofteia, ne îndeamnă pe fiecare dintre noi ca să ne luăm crucea și să îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul acestei vieți și să căutăm să ne împodobim sufletele noastre cu alesele virtuți creștine și mai ales cu toată fapta cea bună”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Visarion. Sfânta Muceniță Filofteia ocrotește de peste 600 de ani Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, sfintele sale moaște fiind aduse în biserica mitropolitană în anul 1396, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Este ocrotitoarea tinerilor, a copiilor, grabnic ajutătoare a celor aflați în diferite suferințe trupești și este „aducătoare de ploi”. Din anul 1949, racla cu sfintele moaște se află în Paraclisul arhiepiscopal de la Curtea de Argeș.

Comentarii Facebook


Știri recente