Slujitorii Catedralei Patriarhale la Patriarhul României

Preoții slujitori ai Catedralei Patriarhale din București au binevestit astăzi, 5 ianuarie, Botezul Domnului, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, în această zi preoții merg pe la casele credincioșilor, spre a vesti Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pentru a le binecuvânta casele, ca și pe ei înșiși, prin stropire cu apă sfințită.

După săvârșirea slujbei Aghesmei celei Mari, soborul preoților slujitori de la Catedrala Patriarhală au mers la Reședința Patriarhală. Acolo au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a vorbit, în cuvântul său, despre importanța marelui Praznic al Botezului Domnului, arătând că numai Botezul săvârșit în numele Sfintei Treimi este adevăratul Botez pe care ni l-a arătat Hristos, Sfinții Apostoli și Biserica.

„Taina Botezului Domnului în Iordan devenită sărbătoare de comemorare în Biserică este o mare lumină pentru noi ca și lumina Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos care ne-a adus lumina cunoștinței sensului ultim al existenței. Este o legătură între taina Nașterii Domnului, între Sărbătoarea Crăciunului și Sărbătoarea Botezului Domnului sau Epifania sau Teofania. Până în secolul al IV-lea ambele sărbători erau celebrate în aceeași zi, pe 6 ianuarie. Această legătură între Crăciun și Sărbătoarea Botezului Domnului este o legătură de lumină care ne arată importanța sărbătorilor în Biserică, nu doar ca zile de bucurie, ci și ca zile de sfințire, ca zile de apropiere a noastră de Taina Preasfintei Treimi”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Patriarhul României a explicat semnificația mersului cu botezul.

„Sfințirea caselor în ajunul Botezului Domnului are două rațiuni principale. În primul rând este vorba de sfințirea spațiului în care noi locuim și în al doilea rând, fiecare casă este pusă în legătură cu o casă mai mare, Casa Domnului, Biserica. Deci, fiecare casă a unei familii devine o biserică mai mică în legătură cu Biserica cea mare, Sfânta Biserică – locașul de închinare”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…