Slujitorii Catedralei Patriarhale cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală

Preoții slujitori ai Catedralei Patriarhale din București au binevestit astăzi, 24 decembrie 2013, Nașterea Domnului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, preoții au mers cu icoana sărbătorii la Reședința Patriarhală, imediat după oficierea Sfintei Liturghii.

Aici a fost săvârșit o Slujbă de Polihroniu, iar Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură în care le-a vorbit despre importanța Praznicului Nașterii Domnului și a mersului cu Icoana.

„Binevestirea Nașterii Domnului pe care o săvârșesc în aceste zile preoții în casele credincioșilor este o icoană a lucrării misionare de binevestire pe care păstorii din Betleem au făcut-o după ce au primit mesajul sfânt al Nașterii Domnului de la îngeri. Îngerii i-au învățat pe păstori și păstorii pe locuitorii Betleemului care este semnificația, lumina sfântă a tainei nașterii Mântuitorului Iisus Hristos în peștera din Betleem. Binevestim iubirea nesfârșită, mai presus de înțelegere a Preasfintei Treimi pentru umanitate. Prin această binevestire se formează sensul vieții fiindcă Hristos Se naște și crește pentru ca să ne mântuiască. El coboară într-o lume bolnavă marcată de păcat și moarte ca să ne vindece de păcat și de moarte și să ne dăruiască viața veșnică. Fiul lui Dumnezeu Se face Fiului omului ca oamenii să poată deveni prin har fii ai lui Dumnezeu. El coboară la noi pentru a ne ridica pe noi în Împărăția iubirii Preasfintei Treimi. Această taină a smereniei lui Dumnezeu este și taina libertății omului”, a spus Patriarhul României, după cum informează Radio TRINITAS.

Psalții Catedralei Patriarhale au cântat la final colinde tradiționale.

Încă din secolul al IV-lea, în Ajunul Crăciunului, creștinii ajunau și tot atunci primeau ca și astăzi preoții în casele lor cu Icoana Nașterii pentru a le vesti măritul praznic de a doua zi. Potrivit tradiției, în această zi preotul, însoțit de cântăreț, merge pe la fiecare gospodărie din parohie cu icoana Nașterii Domnului în mână, cântând, atunci când intră în casă, troparul acestei sărbători, vestind astfel Minunea Nașterii. De asemenea, în Ajun, colindătorii merg pe la casele oamenilor aducând vestea cea bună a Nașterii Domnului, asemenea îngerilor și păstorilor care au vestit Minunea din Betleemul Iudeii.

Comentarii Facebook


Știri recente