Slujitorii Catedralei, cu icoana Nașterii Domnului la Reședința patriarhală

În Ajun Crăciunului, slujitorii Catedralei patriarhale au binevestit Nașterea Domnului mergând cu icoana la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Imediat după Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită în Catedrală, preoții au mers în sobor la Reședința patriarhală cântând troparul Nașterii Domnului, unde au săvârșit și un Polihroniu pentru Patriarhul României, informează Ziarul Lumina.

Aici, Preafericirea Sa i-a binecuvântat și a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța Praznicului Nașterii Domnului, dar și despre tradiția mersului cu icoana și colindul. „Se cunoaște tradiția de a colinda pe credincioși și de a merge cu icoana în zilele premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului și mai ales în Ajunul Crăciunului. Acest eveniment reprezintă de fapt o memorare sau o comemorare a ceea ce a avut loc la Betleem. Mai întâi îngerii au binevestit păstorilor de lângă Betleem Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos cântând în cete îngerești luminoase în noapte „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace și între oameni bunăvoire”. Apoi, păstorii de la Betleem au mers în oraș și au binevestit Nașterea Pruncului Iisus, Mântuitorul lumii. Memorialul acelui moment deosebit, sfânt, care a devenit centrul istoriei, este redat prin colindătorii care binevestesc Nașterea Domnului ca și îngerii odinioară la Betleem și de preoții și diaconii care merg cu icoana Nașterii Domnului din casă în casă pentru a binevesti Nașterea Domnului. Este o memorare liturgică, vizuală, a ceea ce a fost începutul mântuirii noastre în Iisus Hristos”, a spus Patriarhul României.

La final, psalții Catedralei patriarhale au cântat colinde, iar Patriarhul Daniel i-a răsplătit pe toți cu daruri.

Comentarii Facebook


Știri recente